4454 Deelnemers en 215.000 euro voor kankeronderzoek

Overweldigende opkomst voor vijfde Levensloop op Saffraanberg

Print

Overweldigende opkomst voor vijfde Levensloop op Saffraanberg Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden - Sint-Truiden is de Vlaamse pionier die vijf jaar geleden als eerste stad in Vlaanderen een bescheiden start nam van Levensloop. Vandaag is de benefiet uitgegroeid tot een massaevenement dat zo'n 12.000 vechters en sympathisanten op de been bracht. Het was dit weekend exact 30 jaar geleden dat dr. Gordy Klatt, een Amerikaanse darmchirurg de start gaf van het eerste benefiet 'Relay for Life' in Washington (USA) en dat in meer dan 20 landen navolging kreeg met miljoenen deelnemers. In Saffraanberg stond de teller zondagavond op een voorlopige raming 215.000 euro want alle donaties waren nog niet afgerond.

Van de eerder aangekondigde verhoogde dreigingsniveau was op het terrein van de militaire Campus Saffraanberg door de deelnemers weinig te merken. Zeer discreet hielden de militairen, allemaal gewapend met handvuurwagen in de holster, toezicht in en rond het parcours. Ook aan de ingang werd iedere bezoeker met de nodige aandacht gemonsterd en tussen de slagbomen door op het terrein binnengelaten. Op de basis zelf liepen de bezoekers er met de glimlach bij en werkte iedere deelnemer op zijn of haar manier de 24 uur durende estafette af.   

"Levensloop, de Stichting tegen Kanker, is meer dan evenement, het is uitgegroeid tot een beweging waar alles draait rond solidariteit en fondsenwerving voor de strijd tegen vreselijke ziekte kanker. De kracht van dit evenement zijn de raakpunten waarmee bijna in elke familie wel iemand geconfronteerd wordt. De solidariteit die dat opwekt in het  gemeenschapsleven van een stad of gemeente brengt mensen gedurende 24u op de been  om zij die kanker overleefden of er nog tegen vechten, te vieren en in de bloemetjes te zetten, mensen te herinneren die aan kanker overleden zijn en vooral fondsen te verwerven om de strijd op te nemen tegen kanker," zegt Nienke Does, voorzitter Levensloop Sint-Truiden.

Does onderstreept de steun van het leger. "Zonder hun medewerking zouden wij dit nooit op kunnen verwezenlijken. Ruim 50 leerlingen van de militaire school hielpen ons donderdag om in een paar uur alle tenten op zetten om onze teams te huisvesten." Het meest emotionele moment is de openingsceremonie waar 'De Vechters', mensen die kanker overwonnen hebben of momenteel nog in hun behandeling zitten worden getooid in de paarse outfit als eregasten de 'Levensloop' in wandelen. Aangemoedigd door hun familie, hun vrienden en alle deelnemende teams lopen zij een ereronde en wordt hun moed in de bloemetjes gezet.

Stap

"Vijf jaar geleden telde wij 65 vechters, vandaag zijn er dat al ruim 170.  Wij weten dat er dat nog veel meer zijn. Tussen die massa bezoekers waren er zeker nog vechters voor wie het nog te vroeg is om er mee naar buiten te komen. Zodra die emotionele barrière genomen is voelen zij zich thuiskomen. Met een blik of schouderklop begrijpen ze elkaar en dat geeft enorm veel steun. Bij de start 5 jaar geleden moesten wij echt mensen overhalen om in de vechtersoutfit aan de start te komen. Vandaag is de ziekte veel bespreekbaarder geworden en is de schroom minder om de stap te zetten en een paarse T-shirt  te dragen en te laten zien dat je kanker hebt," zegt Inge Van Van Breughel.  

Vechters

Inez kreeg begin dit jaar te horen dat ze voor de tweede keer hervallen was van borstkanker. "Een eerste keer in 2007 en nu ben ik opnieuw een vechtster. Opnieuw bestralingen en chemo. Het is heel confronterend te zien hoeveel mensen er in dezelfde situatie verkeren als ik zelf. Hier besef je dat je er niet alleen voorstaat en dat geeft een enorme boost."

Ook Marjan is vechter. "Ik voel mee met al die mensen die hier vandaag in een paarse T-shirt rondlopen.  Het vraagt moed om het te doen maar het geeft zulke grote voldoening. Deze verbondenheid vindt men op geen enkel ander evenement terug. Het is met vallen en opstaan en een lach en een traan maar niemand meent het je kwalijk als je emoties de bovenhand nemen, integendeel je voelt de warmte van je deelgenoten. Het is erg jammer te moeten vaststellen dat het aantal jonge vrouwen ook dit jaar weer sterk is gestegen," weet Marjan. Fried is door zijn ziekte in de rolstoel beland. "Bij mij werd schildklierkanker vastgesteld en dat ging steeds van kwaad naar erger. Ik zit nu in en rolstoel en de verlamming zet zich steeds verder. Dit is het tweede jaar dat ik er bij ben maar de kracht die je hier opdoet is van onschatbare dat ik het voor geen geld wil missen, al weet ik dat ik de volgende week moet bekopen van de pijn," besluit Fried .

Jozef Croughs

 

 

Jozef Croughs


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio