Dienst oncologie installeert koffie en infohoek voor kankerpatiënten

Print
Dienst oncologie installeert koffie en infohoek  voor kankerpatiënten

Dienst oncologie installeert koffie en infohoek voor kankerpatiënten Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden - Donderdag werd op de afdeling oncologie van het Sint-Trudo Ziekenhuis het koffie-/infohoekje officieel ingehuldigd. Patiënten kunnen er - via folders en via een iPad – extra informatie vinden over hun ziekte, over de behandelingen alsook over aangepaste voeding. Bij een lekker kopje koffie kunnen ze er met medepatiënten ervaringen uitwisselen.

Naast wetenschappelijk onderzoek en projecten rond gezondheidspromotie financiert Stichting tegen Kanker ook jaarlijks een aantal initiatieven die de patiënt rechtstreeks ten goede komen. De iPad en de koffiemachine werden gefinancierd door Stichting tegen Kanker. De koffie-/infohoek op de afdeling oncologie is daar eentje van. “Wij vonden het een prachtig initiatief”, legt Sarah Geeroms van Stichting tegen Kanker uit. “Patiënten op een oncologische afdeling maken vaak emotioneel moeilijke momenten door. Een lekker kopje koffie in een gezellige ruimte en een goeie babbel met een lotgenoot, familielid of zorgverlener kunnen vaak al wat troost en steun bieden.”

Ook voeding is een belangrijke parameter bij oncologische patiënten. Door de chemotherapie verandert vaak hun smaak, hebben ze minder eetlust en zijn ze misselijk. Toch is het belangrijk dat ze niet teveel van hun gewicht verliezen, ze hebben hun reserves immers nodig om de zware chemotherapie te doorstaan. “Eten is voor onze patiënten inderdaad vaak een struikelblok”, vult hoofdverpleegkundige Stefanie Haijen aan. “De diëtiste en de verpleegkundigen geven heel wat informatie en tips maar toch merken we dat patiënten (of hun familie) achteraf soms nog met vragen blijven zitten. Daarom ligt er in onze koffiehoek ook een iPad waarop patiënten links vinden naar informatieve websites rond voeding en rond kanker in het algemeen.”

Jozef Croughs

 

 

 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio