© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

Truiense slaakt noodkreet voor behoud van haar hondenasiel in het Spaanse Mijas

Fabienne Paques is ten einde raad. De dame uit Sint-Truiden stichtte 15 jaar geleden een hondenasiel Animal Care España (ACE) – Honden in Nood (SHIN) in het Spaanse Mijas (Zuid-Spanje) om afgedankte honden op te vangen. Afgelopen zaterdag kreeg zij de Spaanse inspecteur van de Junta de Andalucia over de vloer en moet nu binnen 30 dagen het hele dierenasiel renoveren. Indien ze daarin niet slaagt wachten de 350 honden die zij vandaag uit de dodenstations gered heeft toch de vreselijke dood in de gaskamers.

Jozef Croughs

Dodenstations zijn bijna in elk dorp van Spanje te vinden. De overheid subsidieert de stations met overheidsgeld om de zwerfhonden van de straat te krijgen. Per hond ontvangt het station 75 euro terwijl de dierenasiels het met steun en giften van de sympathisanten moeten rooien. "De inspecteur is ook de beheerder van de dodenstations en heeft er baat bij dat hij zoveel mogelijk honden kan vernietigen. Plots moet alles volgens de Europese norm waar gedurende 15 jaar ieder hondenasiel aan zijn lot werd overgelaten. De muren moeten betegeld worden, in elke ren moet een aparte verlichting zijn , er moet en nachtwaker in dienst zijn die 's nachts de honden in het oog houdt en de tralies die wat roest vertonen moeten vervangen worden. Als men nu op voorhand ons van de nieuwe maatregels op de hoogte hadden gebracht dan had ik er begrip voor, maar al die opmerkingen in 30 dagen oplossen is niet mogelijk en er zijn de financiële middelen ook niet voor," zegt Fabienne van uit Spanje.

Vrijwilligers

Sarah Sainte is een van de Truienaren die zich inzet voor het Spaanse dierenasiel. "Ik ben net terug van een tiendaagse als vrijwilliger naar daar en heb het met mijn eigen ogen kunnen zien hoe belangrijk het werk en de inzet is van Fabienne en haar medewerkers. Het tart elke verbeelding dat het dierenasiel voor elke hond die ze redden uit de dodenstations tussen de 30-60 euro moeten betalen aan de overheid. Voor het werk wat ze leveren zou het net omgekeerd moeten zijn maar dat is helaas niet zo," zegt Sarah. Els Roosen van Roosen Fashion staat woensdag 10 procent van de bruto ontvangsten af tijdens de Ladies City Day voor de Spaanse Honden in Nood. Wie ook het Spaanse dierenasiel wil steunen kan terecht op de website 'Honden in Nood'. www.ace-charity.org

Jozef Croughs


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio