Plantages hangen nog vol met tonnen appels

Uitzonderlijke beelden in Hapengouwse appelplantages

Print

Plantage in Velm Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden - Verschillende plantages in Haspengouw hangen nog afgeladen vol met tonnen appels. Indien de zachte temperaturen blijven aanhouden komt daar niet snel verandering in. Dit is hoogst uitzonderlijk, meer nog in het verleden was het haast onbestaande. De oorzaak is de overproductie van de appeloogst in heel Europa.

Begin september beslisten een aantal Limburgse fruittelers om 528 ha of 164 percelen appelen niet te plukken. Er was een overaanbod door de super oogsten in heel Europa. De telers hadden de keuze om hun oogst te plukken of de overtollige teelten op de bomen tegen betaling te vernietigen en met ethefon te behandelen zodat het rijpingsproces zou versnellen. Vermoedelijk hebben niet alle fruitboeren dit (om financiële redenen) uitgevoerd waardoor er nu nog tonnen fruit op de bomen hangen. "Bij appelen duurt het rijpingsproces langer dan bij peren. Als men niet ingrijpt hangen er na de jaarwisseling nog appelen op de bomen," weet Tom Deckers, onderzoeker bij het PCFruit.  "Veel zal afhangen van de weersomstandigheden, bij temperaturen onder nul en nachtvorst stoten de bomen hun appels iets vlugger af. De meeste fruittelers hebben de vruchten intussen in de plantages zelf handmatig afgeschud. Zolang de bomen met fruit geladen hangen blijft de sapstroom actief en putten ze de boom uit en raakt hij niet in rust. Het gevolg is dat er voor volgend jaar een slechte vruchtzetting is met minder productie, " zegt Tom Deckers.   

Volksgezondheid

De appels die nu nog hangen zijn niet geschikt voor consumptie weet een verkoper van gewasbeschermingsmiddelen.  "De meeste vruchten zullen ook heel melig en overrijp zijn al kan dat van variëteit tot variëteit schelen. Gevaar voor de volksgezondheid is er zeker niet, maar best is toch om ze niet te consumeren," aldus de verkoper.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio