Veiling Haspengouw sluit turbulent jaar af

Print
Veiling Haspengouw sluit turbulent jaar af

Filip Vanaken moest onverwachts de leiding nemen bij Veiling Haspengouw Foto: Jozef Croughs

Sint-Truiden - 2014 is een jaar dat in de kronieken van Veiling Haspengouw zal opgetekend worden als één om snel te vergeten. In september stelde de raad van bestuur een hele nieuwe directietop aan en bovenop maakte de fruitsector een van de ergste naoorlogse crisissen mee. De Russische perenboycot en de overproductie van de appeloogst duwde de sector in een ware recessie die de nog maanden zal blijven nazinderen

Nochtans stelde het nieuwe seizoen zich veelbelovend aan en stevende men naar een oogst die de voorgaande jaren zou doen verbleken. Helaas werden de goede vooruitzichten door de problemen tussen Rusland en Oekraïne zwaar verstoord. De perenexport kreeg zware klappen door de invoerboycot. Daarboven topte de nieuwe appeloogst in heel Europa als een van de beste van de afgelopen decennia met een enorme overproductie.  De tussenkomst voor het niet oogsten en voor interventie appelen was een druppel op een hete plaat.

"De onzekere situatie had ook een rechtstreeks gevolg voor Veiling Haspengouw. In volle crisis verlieten zowel algemeen directeur Renaat Kuipers als commercieel directeur Etienne Leclere het bedrijf.  De raad van bestuur duidde daarop Filip Vanaken als algemeen directeur en Patrick D'Espalier als verkoopdirecteur aan. Marijke Vanderstukken kreeg de taak van nieuwe financieel en administratief directeur in opvolging van Filip Vanaken," zegt voorzitter Luc Bels.

"De nieuwe beleidsploeg zal zich verder inzetten in het kader van het project STAM2020. Het is de codenaam voor het ontwikkelen van de hernieuwde strategie. 'Slagkracht, Teamkracht , Aandacht en Marktkracht' zijn de vier pijlers waarop het toekomstproject gebaseerd is," zegt algemeen directeur Filip Vanaken. In het kader van het nieuwe businessplan en om de financiële armslag te vergroten, zonder dat de leden er moeten aan bijdragen, werd Het Meiveld, een koelinstallatie verkocht aan de NV Meiland Koeling. Veiling Haspengouw had reeds enkele jaren te kampen met een overcapaciteit aan frigoruimte.

.

 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio