© Ivo Peeters

Gerhagen is Limburgse poort tot de Merode

Burgemeester Fons Verwimp, gedeputeerde Inge Moors en Willy Van Wesemael (WET) hebben Stiltepoort Gerhagen officieel geopend. Gerhagen was vroeger een verlaten gebied, een ideale schuilplaats voor bandieten en heksen. Nu is de site aan het Bosmuseum in Gerhagen een toeristisch-recreatieve toegangspoort voor plattelandsgebied de Merode.

Ivo Peeters

“Er is hier uitstekend werk verricht. Wij zijn bijzonder trots dat we deze poort vandaag mogen openen”, zegt burgemeester Verwimp. Met de inhuldiging van deze Poort sluiten de Vlaamse Landmaatschappij en de gemeente Tessenderlo het Landinrichtingsproject Poort Gerhagen af. De omgeving van het Bosmuseum en de VVV-toren is vanaf nu toegankelijk voor het grote publiek. In en rond de site aan het Bosmuseum is heel wat veranderd. In de eerste plaats werd het Bosmuseum uitgebreid en grondig vernieuwd. Zowel de toegangswegen als de parking werden gerenoveerd en voorzien van de nodige infrastructuur in Merode-huisstijl. De unieke Merode-huisstijl werd ontwikkeld door Stefan Schöning die hiermee reeds in de prijzen viel. Via een nieuwe wandelpromenade kunnen bezoekers het Bosmuseum en de plaatselijke horeca bereiken. Ook de omgeving van het Bosmuseum werd aangepakt. De Zavelberg werd deels autovrij gemaakt en rond de VVV-toren werden heel wat nieuwe speeltuigen geplaatst. Vanaf het Bosmuseum kunnen kinderen en hun (groot)ouders het Fluisterpad beleven. Maar Gerhagen is vooral een stiltegebied, want ‘wie de stilte bezit, bezit alles’.

Voorheen waren in de naaste omgeving van het Bosmuseum een viertal parkings, uitsluitend voor gehandicapten. Deze werden in het Merodeproject verwijderd. “Indien de gehandicapten het Bosmuseum willen bezoeken of een terrasje willen doen, moeten zij tweemaal een afstand van 100 meter afleggen. Dat is voor sommigen quasi onmogelijk”, zeggen de Looise gemeenteraadsleden Emiel Meeus en Maurice Camps: “Wij vragen terug een parking voor gehandicapten in de naaste omgeving, zoals dat voorheen was”.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio