140.000 euro voor renovatie kerkhof Hoogveld

Print
140.000 euro voor renovatie kerkhof Hoogveld

strooiweide en gedenkplaatjes worden gerenoveerd Foto: Ivo Peeters

Tessenderlo - De schepenen Liliane Moonen (Openbare Werken) en Alies Smeets (Begraafplaatsen) hebben dit jaar ongeveer 140.000 euro voorzien om begraafplaats Hoogveld grondig te renoveren. Het muurtje rond de strooiweide wordt vervangen door een betonnen muur met hierop arduinen platen, waarin de namen van de overledenen zullen gegraveerd worden. Het urnenveld wordt uitgebreid met 360 plaatsen voor telkens 2 urnen.

 “De vraag naar crematie wordt elk jaar groter”, zegt schepen Smeets. Alle monumentjes rond de strooiweide zijn zeshoekig. Er wordt nu ook een zeshoekig altaar geplaatst met een zeshoekige zitbank errond. De paadjes in de begraafplaats zijn gemaakt met kasseien. Hierover waren er klachten, o.m. van rolstoelgebruikers. Deze worden vervangen door grote betontegels met een antisliplaag.

De belangrijkste renovatie betreft de ‘kinderbegraafplaats’.  “De kindergraven liggen nu een beetje ‘verloren’ op het kerkhof.  Ze zullen voortaan meer horen tot het echte kerkhof”, vervolgt schepen Smeets: “Ze worden hiermee verbonden met dolomietpaden. Er komt ook een wandelcirkel met stapstenen.  Alles wordt ‘speelser’ ingekleed. De kinderen, die een bezoekje brengen, kunnen dan op die stapstenen rondlopen”.

Aan de rand van het kinderkerkhof wordt een grote ijzeren boom opgericht, ontworpen door de tekenacademie van Tessenderlo.  De ouders kunnen blaadjes of vogeltjes in metaal met hierop de naam ophangen aan de takken. Er wordt ook een zitbank geplaatst. “Dit wordt een mooi plekje, waar de ouders met hun verdriet even tot rust kunnen komen”, verduidelijkt Alies Smeets. Er komt ook een kleine strooiweide voor de begrafenis van foetussen.

Alle werken worden gedaan door Openbare Werken. Over deze renovatie is grondig nagedacht door een werkgroep, die maandelijks samenkomt. De werken gebeuren in verschillende fasen. Het overgrote deel zal al in orde zijn voor Allerheiligen.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio