Kolmenveld wordt een woonzone met een openbaar park

Print
Kolmenveld wordt een woonzone met een openbaar park

Rond dit kerkhof komt een groene zone, die later zal uitgroeien tot een park. Foto: Ivo Peeters

Tessenderlo - Op het Kolmenveld, een zone van 9ha. gelegen dicht bij het centrum tussen de straten Geelsebaan, Schoterweg, Processieweg en Geelsebaan, is er de komende jaren heel wat op til. De eerste plannen werden toegelicht op de gemeenteraad. Ook de buurtbewoners werden hierover geïnformeerd.

 “We willen het Kolmenveld ontwikkelen als een belangrijk strategisch gebied voor een aantal kernversterkende functies”, verduidelijkt schepen Stefan Govaerts: “Het gaat om verschillende woonfuncties, een woonzorgcentrum, een parking en de uitbouw van de oude begraafplaats aan de Schoterweg tot een park”.

Het Kolmenveld krijgt een belangrijke nieuwe rol binnen het centrum en zal daarom goed verbonden worden met de Markt.

Langs de appartementsgebouwen op Kolmen wordt een toegang voorzien naar het Kolmenveld. Er komen hoge gebouwen aan weerszijden van die doorgang, die zal uitkomen op een groot plein met parkeerplaatsen en veel groen.  Hoe dichter men bij het centrum is, des te dichter is ook de bebouwing. Verder weg van het centrum is er minder ruimte voor woningen en meer plaats voor groen. “Hier komen ‘groene woonlobben’. Dit zal het groene karakter van Tessenderlo nog meer in de verf zetten en het wonen er aangenamer maken”, vervolgt Govaerts. De meeste Looienaars kennen Kolmenveld van het pad langs de begraafplaats naar de Processieweg. Deze verbinding blijft bestaan, maar zal opgewaardeerd worden.  Centraal in het gebied vinden we het kerkhof van de Schoterweg dat geleidelijk getransformeerd zal worden naar een openbaar park. Dit park is niet alleen bestemd voor Kolmenveld, maar voor alle inwoners van Tessenderlo.  Een concreet plan is er nog niet, maar er zijn wel al eerste ideeën. Het wordt in elk geval groener en toegankelijker.

Het Kolmenveld is erg versnipperd en zal dus stapsgewijs worden ontwikkeld met een breed aanbod aan verschillende woningen. De strook het dichtst bij het centrum zal eerst gerealiseerd worden.  

Er komt een toegangsweg via Kolmen en twee via de Processieweg.  Voor de zwakke weggebruiker worden er meerdere doorgangen voorzien.

Er is nog niet definitief beslist of er gekozen wordt voor een bovengrondse- of ondergrondse parking. “We laten beide mogelijkheden open, maar wie gaat er ondergronds betalend parkeren, als er overal gratis bovengronds kan geparkeerd worden? “, stelt Govaerts.  In het Kolmenveld komt waarschijnlijk ook een groot woonzorgcentrum op gronden waarvan de gemeente eigenaar is.   

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio