© Ivo Peeters

Een vrouwenhand en een paardentand ... mogen nooit stilstaan

Op 27 november heeft Jos Van Thienen voor een goed gevulde grote zaal van CC Het Loo zijn nieuw boek voorgesteld. Het handelt over Looise vrouwen tussen 1900 en 1970 en heeft als titel ‘ Een vrouwenhand en een paardentand’. Dit verwijst naar het gezegde ‘een vrouwenhand en een paardentand mogen nooit stilstaan’. Het boek, geïllustreerd met een honderdtal foto’s, te koop aan 12,50 euro in Het Loo, de bib, de Standaard Boekhandel en het gemeentehuis. In de gaanderij van Het Loo kan je ook de tentoonstelling, die bij deze publicatie hoort, bezichtigen tot 24 december.

Ivo Peeters

Jos Van Thienen behaalde in 2002, op 49-jarige leeftijd, nog een doctoraatsdiploma, dat handelde over de genderproblematiek. “En dat is ook de leidraad van mijn boek”, verduidelijkt hij: “Het is het verhaal van de geleidelijke emancipatie van de vrouw, zeker geen verhaal over bekende vrouwen. Ik wil de Looise vrouw uit de periode 1900-1975 zichtbaar maken. De kennis die ik had door mijn genderstudies en de getuigenissen van een vijftigtal vrouwen heb ik in dit boek samengebracht”. 1975 is de einddatum, omdat dat het eerste Jaar van de Vrouw was.

Lay out: Karine Peters. De coördinerende werkgroep: Gisèle Baerten, Sevrien Daems, Ann Degol, Peter Meert en Jos Van Thienen.

Deze publicatie van de gemeentelijke Evenementencel maakt deel uit van de reeks 'Bijzonder Tessenderlo'.

In deze reeks verschenen eerder:

Nen diere velo. Loois dialectstrip van Suske en Wiske

Looi kookt. De smaak van een dorp.

Lens op Looi. Een beeld van een dorp.

Helemaal Louis Verbeeck, 80.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio