Bostheater opent in Ekselse bossen

Print
Bostheater opent in Ekselse bossen

Foto: GVB

Hechtel-Eksel - Het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) hebben de handen in elkaar geslagen voor de bouw van een theater in de Hechtel-Ekselse bossen. Het is een levend kunstwerk geworden, dat uitnodigt tot interactie met de natuur. "Op een innovatieve manier nodigen we mensen uit om terug (toneel) te spelen in en met de natuur", stellen de initiatiefnemers

Woensdag 16 september werd het bostheater feestelijk geopend. De sculptuur is gemaakt door willowman Will Beckers die daarmee niet aan zijn proefstuk toe is. De Land art-kunstenaar werkt al 25 jaar met organisch materiaal. Hij is actief in binnen- en buitenland en plaatste in de Kiefhoekstraat in Hechtel-Eksel eerder al een monumentaal kunstwerk.

 

Ditmaal ontwierp hij een bostheater van levend materiaal. Een slingerende entree langs een bospad groeit letterlijk naar de sculptuur toe, waar het zich manifesteert als een halve cirkel die een podium omsluit. Achter het podium staat een grote natuurlijke cocon die dient als coulisse, als omkleedruimte of als onderdeel van het decor. De materialen worden in hoofdzaak aan de aanwezige bossen onttrokken.

 

Schepen voor Bosland, Raf Truyens, nodigt uit in zijn openingstoespraak: “En laat ons lachen en laat ons huilen. Kunstenaars hebben een publiek nodig. Zelfs al gaat het om de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste impressie. De kunstenaar wil laten zien. Wij willen kijken met stralende, vonken schietende, fletse, flauwe, of waterige ogen. Oog in OOG met de woordkunstenaar, toondichter, zanger of muzikant.”

 

“Dromen tussen bomen/Geen kunst zonder dromen/In de logica leiden deze twee premissen tot een onaanvechtbare conclusie: Geen kunst zonder bomen.”

 

Burgemeester Jan Dalemans: “Het theater biedt een zestigtal zitplaatsen aan. In de droge maanden kan het theater een honderdtal mensen ontvangen. We mikken op kinderen, maar iedereen met een jong hart en creatieve geest kan er zijn gang gaan. Het bostheater is vrij toegankelijk voor iedereen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio