Magische kerst- en lichtparade in Lommel

Print
Magische kerst- en lichtparade in Lommel

Foto: GVB

Lommel - Met de Vagalume kerst- en lichtparade krijgt Lommel een fantastische primeur. Regisseur Fernando Cézar Vieira verlichtte eerder al de straten en de harten van mensen in Brazilië, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Finland, Duitsland en Nederland. “Maar hij passeerde nog nooit in ons land”, zegt schepen van centrummanagement Geert Jansen. “Tot nu.” Op zaterdag 6 en zondag 7 december worden de donkere dagen voor Kerstmis opgelicht met duizenden vuurvliegjes op magische kostuums.

 

 

Een vierkoppig professioneel team zorgt voor de aankleding, de choreografie en de regie van het totaalspektakel. De hoofdrollen zelf worden verzorgd door (Lommelse) vrijwilligers. Ruim 40 mensen in totaal. Zij repeteren deze week bijna elke avond om klaar te zijn voor de shows op zaterdag en zondag. “We bekijken samen welk talent ze hebben”, legt Fernado uit. “Kunnen ze dansen, acteren of misschien wel een circusact opvoeren? Na een aantal workshops weten we meer. Wie voert welke act op? Vervolgens steken we samen de parade in elkaar. De inbreng van alle medewerkers is enorm belangrijk.”

 

De vuurvliegjesfee

Vagalume is het mooie Portugese woord voor ‘vuurvliegje’. Fernando koos deze naam voor zijn lichtparades natuurlijk niet zomaar. “Duizenden lichtjes verlichten de kostuums van de deelnemers. Als je ze allemaal bij elkaar ziet lijkt het alsof er duizenden vuurvliegjes door de Lommelse straten fladderen.” En al die kostuums? Hij moet er ondertussen schatkisten vol hebben. “Ik weet niet exact hoeveel”, lacht Fernando. “Maar het zijn er honderden. Ik werk veel met oude theaterkostuums. We geven ze letterlijk en figuurlijk een nieuw levenslicht.” En zijn favoriete kostuum? “Dat is ongetwijfeld het kostuum van de vuurvliegjesfee. Het is mijn meest dierbare personage. Met haar elegante lichtgevende sprookjesachtige jurk gidst ze ons door de donkere straten naar een nieuwe wereld, een koninkrijk van licht. Je vergeet tijd en ruimte als je haar ziet.”

 

Vagalume kan je bewonderen in het stadscentrum op 6 december om 18.30 uur en op 7 december om 16.30 uur. De toegang is gratis. De parade gaat van het Hertog Janplein via het Dorp en de Kerkstraat naar het Kerkplein en terug.  

 

 

Startsein voor een Kerst boordevol activiteiten

De lichtparade geeft het officiële startsein voor een Kerst boordevol leuke activiteiten in het centrum. Van een knuffelboerderij op het Kerkplein tot een curlingbaan en een sfeervol Kerstdorp op het Marktplein, Huis van de Kerstman en toffe animatie in de winkelstraten op 13, 14, 20 en 21 december.

 

 

Nieuw! De wensboom op het Kerkplein

Op het Kerkplein staat op 13, 14, 20 en 21 december een Wensboom te pronken. Een warm, nieuw initiatief van de Lommelse centrummanager in samenwerking met de stadsdiensten. De feestdagen zijn een tijd van gezellig samenzijn en warmte, maar ook een tijd van veel kosten en uitgaven. “We staan er misschien niet altijd bij stil, maar Kerst is lang niet voor elk kind een familiefeest met veel cadeautjes”, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. “Daarom stellen we deze kerst een unieke Wensboom voor op het Kerkplein. Een boom waar je niet naast kan kijken, een boom vol kinderwensen.”

 

Kinderen tot 12 jaar, die behoren tot een kansengroep, werden via verschillende kanalen gecontacteerd en kregen de kans hun wens voor een cadeau op te schrijven. Het cadeautje kost maximaal 10 euro.

 

Wie plukt de wensen uit de Wensboom?

Gewoon, mensen die passeren. Dat kunnen inwoners van Lommel zijn, maar ook bezoekers of toeristen. Ze plukken een wens uit de boom en duiken vervolgens de winkelstraat in, waar ze het cadeautje kopen. De organisatie zorgt ervoor dat de cadeautjes mooi verpakt bij onder de kerstboom komen te liggen. Daarna worden alle deelnemers op de hoogte gebracht wanneer de cadeautjes afgehaald kunnen worden. Uiteraard wordt gewerkt met strikte privacynormen en worden geen persoonlijke gegevens vrijgegeven.

 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio