© HBVL

Nieuwe kunstacademie in oude rusthuis

Het Noord Limburgs Kunstonderwijs (NIKO) en de stad Lommel slaan de handen in elkaar om, onder de koepel van het NIKO, een eigen kunstacademie op te richten in Lommel. Daarvoor worden de gebouwen van het oude woon- en zorgcentrum Hoevezavel gerenoveerd.

geert.van.baelen

“Het werkgebied van het NIKO omvat op dit moment 8 gemeenten: Lommel, Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer”, legt schepen van cultuur Rita Phlippo uit. “Heel opvallend is dat de participatiegraad van kunstonderwijs in Lommel lager ligt dan het Vlaamse gemiddelde. Of, het aantal inschrijvingen van cursisten in onze stad ligt verhoudingsgewijs beduidend lager dan in de andere gemeenten.”

Eén van de redenen daarvoor is zeker de uitgestrektheid van het grondgebied waar het NIKO actief is. Leerlingen moeten zich soms naar Neerpelt of Peer verplaatsen om een cursus te volgen en dat is te ver. “Daarom is er nood aan een kunstacademie in Lommel”, vindt burgemeester Peter Vanvelthoven. “Want het is belangrijk dat onze jeugd, maar ook de volwassenen, de kans krijgen om les te volgen in de kunstacademie, zowel voor Muziek, Woord en Dans als voor Beeldende kunsten.”

Na uitgebreid overleg met alle partijen, zal onder de koepel van het NIKO een kunstacademie in Lommel opgericht worden. “De aanvraag tot oprichting ligt inmiddels in Brussel,” zegt Diederik Celis, directeur podiumkunsten van het NIKO. De nieuwe academie krijgt het huidige gebouw van Hoevezavel aan de Jan Davidlaan als uitvalsbasis. Van zodra het nieuwe woon- en zorgcentrum klaar is, worden de oude gebouwen deels afgebroken en deels gerenoveerd. Als alles goed verloopt, zal de nieuwe locatie voor de kunstacademie in 2016 klaar zijn.

De directie van het NIKO is enthousiast. “Wij zijn blij en kijken hoopvol uit naar de toekomst waarbij het deeltijds kunstonderwijs een eigen gebouw heeft in Lommel,” zegt Eric Vanmechelen, directeur beeldende kunst van het NIKO. Ook schepen voor cultuur Rita Phlippo is ervan overtuigd dat een betere zichtbaarheid van het kunstonderwijs en de oprichting van de kunstacademie Lommel een nieuwe impuls kan geven aan het culturele leven in Lommel.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio