Inwoners kiezen naam voor nieuw wandel- en fietspad

Wordt het Vonderpark of De Uilespiegel?

Print

Enkele aanwezigen testen het meubilair langs het ingehuldigde fiets- en wandelpad. Foto: Guido Kerckhoven

Lanaken - Gisteren knipte burgemeester Marino Keulen (Open Vld) het lintje door van het nieuwe wandel- en fietspad in het centrum van Lanaken. Enkel van het eerste traject weliswaar dat vanaf het Molenweideplein tot aan de Pannestraat langs de Langkeukelbeek meandert. De inwoners van Lanaken beslissen mee over de definitieve naam die de groene long van Lanaken uiteindelijk zal krijgen : Vonderpark of De Uilenspiegel.

De omgeving van het Uilenstraatjes staat bij generaties Lanakenaren in het geheugen gegrift als de plek waar jongeren iets bijleerden over “de bloemetjes en de bijtjes”. Nu vormt het gebied de groene long van Lanaken. “En het werd tijd dat die er kwam”, aldus burgemeester Keulen. “Lanaken is een groene gemeente maar dat gold tot vandaag niet voor het centrum. Sinds vandaag staat groen hier niet langer in het rood.”

Watertoevoer

Nu de 2 eikenhouten bruggen -na enige vertraging- zijn geplaatst en het gras is ingezaaid, krijgt de groenzone het uitzicht van het parkgebiedje. Ook al is de grasmat vanwege de droogteperiode nog niet volledig ontwikkeld en moeten in het najaar nog heesters en bomen nog worden aangeplant. “De eerstkomende jaren zal het samenwerkingsverband Infrax, Aquafin en de gemeente Lanaken werken uitvoeren die de watertoevoer naar de Langkeukelbeek zullen verbeteren door het hemelwater van het Kempisch plateau naar de Langkeukelbeek te leiden”, zegt een tevreden schepen van openbare werken Patrick Tollenaers (Open Vld) : “Fase twee van het project Langkeukelbeek -de aanleg van een fietspad vanaf de Pannestraat tot aan het sportcomplex Montaignehof -is in volle uitvoering en zal tegen eind oktober zijn voltooid. De derde en laatste fase van de werken aan de groene long van Lanaken gaat begin volgend jaar van start. Dan wordt het fietspad tot aan de Kounterstraat in Gellik verlengd.”

Burgerzin

Over de uiteindelijke naam voor het groene lint dat zich door Lanaken weeft beslissen de inwoners. De keuze is weliswaar beperkt. De Culturele raad stelde 2 namen voor : Vonderpark (vonder verwijst naar de loopbruggen) of De Uilespiegel (verwijst naar het aangrenzende Uilestraatje en boerderij Uilenspiegel). Stemmen kan tot 10 september via www.lanaken.be/park of via het huis aan huis magazine Attent. Burgemeester Keulen stuurde gisteren een warme oproep tot burgerzin de wereld in : “Dit nieuwe park is voor iedereen, jong en oud. De gemeente staat in voor het onderhoud ervan. Laten we er samen zorg voor dragen.” Ondanks de grotere belevingswaarde van de groene long zal vooral de schoolgaande jeugd op termijn van het wandel- en fietspad profiteren. Zij kunnen in een conflictvrije zone van en naar school fietsen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio