Sacramentsprocessie trekt door de straten van Veldwezelt

De kroonjuwelen van het Mariabeeld met Christuskind zijn gerestaureerd. Foto: Guido Kerckhoven

Lanaken - Op zondag 29 mei trok de Sacramentsprocessie door de straten van Veldwezelt. Blikvangers waren de gerestaureerde kroonjuwelen van het Mariabeeld en het notenhouten kruisbeeld “De Zwarte Christus van Wyck” (Maastricht).

De werkgroep “Processie en Kerk” gaf een lokale goudsmid de opdracht om de kroonjuwelen van het Mariabeeld met Christuskind te restaureren. Patrick Bringmans : “Het betreft zilveren kronen en enkele zilveren attributen die al enkele honderden jaren oud zijn. De historische waarde is groot en net daarom zijn er nauwelijks prijzen bekend van zulke voorwerpen. Ze worden vrijwel nooit geveild. Maar de waarde van de juwelen moet zeker op meerdere duizenden euro's geschat worden.” De kosten van de restauratie worden door de werkgroep 'Processie en Kerk' van de Parochie Sint-Lambertus Veldwezelt gedragen. Deze parochiale werkgroep is uit de Geloofsdagen in  1982 ontstaan. Acht dames maken er deel van uit. Ze zorgen ervoor dat de traditionele Sacramentsprocessie in ere wordt gehouden.

Op de Lindestraat hield de ommegang stil om te bezinnen bij de Lindekapel. De pauselijke Zoeaaf Jan Jorissen liet de kapel in 1884 oprichten als dank voor zijn behouden terugkeer. De processiewerkgroep “Lindecomité” houdt die herinnering levend met een praalboog en een zandtapijt. In de marge van de processie organiseerde heemkring Wiosello een tentoonstelling over de ommegang in de Sint-Lambertuskerk en een gegidste wandeling langs de kapellen in Veldwezelt. 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio