Burgemeester Werner Raskin: “Geldverspilling. De echte raadpleging zijn de verkiezingen”

Gemeenteraadsleden overwegen volksraadpleging over fusie Bilzen-Hoeselt

Print
Gemeenteraadsleden overwegen volksraadpleging over fusie Bilzen-Hoeselt

Kleurt het gemeentehuis in Hoeselt na 2018 nog blauw? Foto: Fred Peeters

Hoeselt - Gemeenteraadsvoorzitter Fons Capiot (CDH) blijft ijveren voor een fusie Bilzen-Hoeselt. Een pamflet daarover liet hij de voorbije dagen in 3900 Hoeseltse brievenbussen steken. Capiot: “Als we nu beslissen te fuseren krijgt de nieuwe stad Bilzen-Hoeselt veel financiële steun van de Vlaamse overheid. De Hoeselaren winnen aan dienstverlening. We vragen de gemeenteraad een volksraadpleging te organiseren”. Radicaal tegen zo’n fusie en referendum is burgemeester Raskin. Maar een wisselmeerderheid N-VA-Best-CDH in de gemeenteraad is er voor gewonnen.

Na een eerste pamflet voor een fusie Bilzen-Hoeselt kreeg gemeenteraadsvoorzitter Fons Capiot (CDH) vorige zomer de wind van voren van zijn coalitiegenoten VLD en N-VA want “daar was in de coalitie niets over afgesproken”.  Maar Capiot blijft dus zeggen dat de Hoeselaren beter af zijn in een fusie met Bilzen.

Capiot:  “Ik trek me op aan de Duitse filosoof Schopenhauer. Elke waarheid doorloopt drie stadia. Eerst wordt ze bespot. Dan bestreden. Tenslotte  wordt ze als vanzelfsprekend aangenomen. Maar ik wil geen ruzie in de coalitie. We vragen nu dat de gemeenteraad een referendum organiseert zodat de Hoeseltse bevolking zich zelf kan uitspreken over een vrijwillige fusie. De Hoeselaren krijgen meteen er heel wat goede diensten en infrastructuur bij. En de nieuwe stad Bilzen-Hoeselt krijgt als aanmoediging de komende jaren twintig miljoen euro Vlaamse steun en als we niet fuseren komt het er in 2025 toch van, zonder voordelen en verdwijnt de naam “Hoeselt”.

VLD : Geldverspilling !

Een referendum organiseren? Dat is geldverspilling. Voor zo’n referendum komen alleen ferme voorstanders opdagen terwijl de overgrote meerderheid van het publiek thuisblijft. Wat ben je dan met een uitslag voor? Als de CDH campagne wil voeren voor een fusie, dan moeten ze dat niet laten. De enige echte volksraadpleging waarbij iedereen komt opdagen is eind 2018”, reageert burgemeester Werner Raskin (VLD).

N-VA: "wil weten hoe de Hoeseltse bevolking erover denkt"

Bij coalitiegenoot N-VA is de reactie al heel wat genuanceerder. Schepen Bert Vertessen: “Ik ben persoonlijk voor een referendum. Dat is die discussie van de baan en weten we ineens hoe de Hoeseltse bevolking erover denkt.  We moeten ook durven denken op lange termijn en niet aan de volgende verkiezing. Het is een moeilijk en emotioneel debat. Volgens ons is Hoeselt er nog niet klaar voor. Maar door een bevraging te doen respecteren we de burger en laten we de gunstmaatregelen van Minister Homans niet zomaar passeren”.

BEST: "Volksraadpleging: democratischer kan niet" (maar daarom nog niet voor fusie)

Oppositiepartij BEST steunt Capiots voorstel voor een volksraadpleging. Fractieleider Steven Driesen: “Neen, dat wil niet zeggen dat we automatisch voor een fusie zijn. Maar als de raadpleging ernstig wordt opgesteld met informatie over wat voor een fusie is, en wat tegen, dan kan de bevolking zich ook uitspreken. Democratischer bestaat toch niet!”.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio