Schilder Lebeau exposeert in verzorgings-, wacht- en oefenruimtes van kinesistenpraktijk

Kunstwerken in de wachtkamer

Print
Kunstwerken in de wachtkamer

Anne Beumer ontwierp uitnodiging en affiche naar een doek van Lebeau Foto: Anne Beumer

Hoeselt - Kunst kijken en tegelijk de spieren oefenen. Het kan vanaf maandag 14 september in de Hoeseltse kinegroepspraktijk Nadine Vangronsveld. Schilder Philippe Lebeau toont er vijftien werken. Het project Kunst in de Praktijk wil wachtruimtes van dokters, tandartsen en kinesisten gebruiken als exporuimte om het wachten aangenamer te maken.

Het idee komt van Willy Heedfeld. Heedfeld is een gepensioneerde ingenieur. “Vroeger werkte ik veel in het Oostblok en de kunstenaars die daar actief waren, vielen me op. De eerste kunstenaars die indruk op me maakten, waren glasblazers. Dat heb ik me zelf ook geleerd maar aan mij is dus geen grote kunstenaar verloren gegaan. Exposities organiseren met als doel mensen in contact te brengen met kunst is wel al dertig jaar mijn ding.”

“Het voorbije jaar bracht ik echter meer tijd in wachtzalen door dan mij lief was. Niet elke wachtende lotgenoot is een vlotte prater en onderwerpen als het weer of de ‘boekskes’ – met oud nieuws – duren ook niet lang. Zo ontstond bij mij het idee om kunst in de wachtruimte te plaatsen.” 

De expo “Kunst in de praktijk”, die vanaf maandag 14 september één maand loopt in de Hoeseltse kinesistenpraktijk, telt vijftien werken die verspreid hangen in de wachtruimte, vier verzorgingslokalen én de oefenruimte. Heedfeld: “Vanaf maandag mogen niet alleen patiënten maar ook bezoekers vrij de praktijk bezoeken om de schilderijen te bezichtigen. Ook groepsbezoek is mogelijk op afsprak. Dan zal schilder Philippe Lebeau persoonlijk wat uitleg verschaffen over de totstandkoming van zijn doeken. Alle Amerikaanse landschappen of gebouwen die je herkent op de doeken zijn dan ook plaatsen waar Lebeau zelf is geweest tijdens één van zijn 48 reizen naar de Verenigde Staten.” 

Doorstroming

Heedfeld hoopt dat de eerste “Kunst in de praktijk”-expo zo goed aanslaat dat hij het idee kan verder zetten in andere praktijkruimtes. “Het hoeven ook niet altijd schilderijen te zijn en het kan ook met andere kunstenaars. Waar ik vooral naar zoek, is een praktijk met voldoende doorstroming. Zo kwam ik bij groepspraktijk Nadine Vangronsveld uit Nadine was dadelijk voor het idee gewonnen en haar dochter Anne Beumer, die in Maastricht kunst studeert, ontwierp op basis van één van de schilderijen van Lebeau de affiche en uitnodiging voor de expo. Er passeren hier dagelijks wel tachtig patiënten. Ik kijk dus ook uit naar hun reacties en die van de bezoekers”. 

“Kunst in de praktijk” loopt van maandag 14 september tot dinsdag 13 oktober van 9 tot 20 uur in de Kinesistenpraktijk Nadine Vangronsveld aan de Schepenenlaan 9 in Hoeselt-centrum. Toegang is gratis. Groepsbezoek op afspraak via 089/41.17.45 of per mail nadine.vangronsveld@telenet.be 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio