© Fred Peeters

© Fred Peeters

thumbnail: null
thumbnail: null

Burgemeester wil geen camera of GAS-boetes in Hoeselt

“Elke maand drie aanhangwagentjes vuil vol”

Wielerliefhebber Marco Penxten haalt sinds april elke maand drie fietsaanhangwagentjes zwerfvuil op in de deelgemeente Hern: “Hoeselt ondersteunt 15 vrijwillige zwerfvuilophalers , maar ik vraag dat ook daadwerkelijk opgetreden wordt tegen sluikstorters”. Burgemeester Thys ziet maatregelen als een verborgen camera en GAS-boetes niet zitten. “De enkele maanden in gebruik zijnde mobiele camera in Bilzen geeft niet het succes waarop we hoopten”, zegt burgemeester Frieda Brepoels.

Fred Peeters

Marco Penxten: “Als vrijwillige zwerfvuilophaler in Hoeselt krijgen we een prikstok, handschoenen, reflecterdend vestje en vuilzakken. De verzamelde volle vuilzakken worden bij ons thuis opgehaald door de technische dienst. De erkenning die we krijgen van de gemeente is fijn, maar ik vind dat de gemeente meer op de sluikstorters moet jagen. Waarom bijvoorbeeld géén mobiele camera hangen op ‘populaire’ stortplaatsen hangen?”

Bilzense camera

In buurstad Bilzen is sinds enkele maanden zo’n verplaatsbare camera in gebruik. Burgemeester Frieda Brepoels (N-VA) kreeg deze week de eerste resultaten: “Van alle opnames die gemaakt zijn hebben we één proces verbaal kunnen opstellen. Het grote probleem is dat het bekijken van de uren opnames veel tijd vergt en dan moeten die beelden ook nog voldoende duidelijk zijn. Momenteel is mijn conclusie dat de camera niet zoveel opbrengt als dat we eerst hoopten”.

Indien een sluikstorter in Bilzen geidentificeerd wordt aan de hand van adressen in het afval krijgt hij een gemeentelijke boete (GAS) waarin een tarief voor het afvalophalen door de gemeente verwerkt zit. Dat is niet zo in de gemeenten Hoeselt en Riemst, nochtans samen met Bilzen in één politiezone.

Appel op verantwoordelijkheid

Burgemeester Guy Thys: “Met de drie burgemeesters is hier al over gesproken. De Limburgse procureur Guido Vermeir is bij ons ook komen pleiten om GAS-boetes in te voeren. Toch zijn collega Mark Vos (CD&V, Riemst) en ik dat niet van plan. GAS-boetes kosten de gemeente meer tijd aan controlewerk dan dat het opbrengt. En ik vind ook dat een gemeente geen politiestaat moet worden. Ik blijf hameren op het verantwoordelijkheidsgevoel van iedere mens. Ouders en verenigingen hebben ook een opvoedende en controlerende taak. Dat moet niet allemaal doorgeschoven worden naar de lokale overheid. Ik veroordeel de GAS-boetes in Bilzen niet. Ze hebben daar meer sluikstorten en Bilzen is een stad wat toch ook een verschil maakt”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio