Hoeselts brandweerkorps heeft (voor 1 maand) twee beroepspompiers

Print
Hoeselts brandweerkorps heeft (voor 1 maand) twee beroepspompiers

Foto: Fred Peeters

Hoeselt - Stefan Stulens en Bert Mewissen zijn sinds maandag 1 december de twee eerste beroepspompiers van het Hoeseltse brandweerkorps en ze zullen ook de enige ooit blijven. Op 1 januari 2015 fuseren de korpsen van Bilzen, Maaseik, Genk, Hoeselt en Maasmechelen immers tot één korps voor de brandweerzone Oost-Limburg. Over de aanwerving van de twee brandweerlui werd hevig gedebatteerd op de gemeenteraad van donderdag 28 november. Het Hoeseltse brandweerkorps telt 36 leden, bijna allemaal vrijwilligers dus.

Op één maand na schuift Hoeselt dus de kost voor de nieuwe aanwervingen door naar de brandweerzone Oost-Limburg.  Dat vonden de burgemeesters van de dertien andere gemeenten in die zone niet fijn. Daarom onderhandelde het Hoeseltse schepencollege maandag 24 november nog met zonevoorzitter Wim Dries over de bijdrage van Hoeselt in de betaling van de twee toekomstige brandweerlui van zone Oost. De Hoeseltse gemeenteraad discuteerde daar donderdagavond 28 november zeer fel over in geheime zitting. Na de raad gaven de hoofdrolspelers enige uitleg.

Burgemeester Guy Thys (N-VA): “We zijn overeengekomen dat Hoeselt  gedurende vijf jaar 21.000 euro zal meer betalen dan voorzien aan de zone Oost-Limburg voor deze twee nieuwe brandweerlui. Maar er is onderhandeld. We hebben ook bekomen dat de roerende goederen (materiaal, wagens) die Hoeselt inbrengt in de zone voor 120.000 euro hoger wordt geschat. We winnen dus eigenlijk nog. Als de oppositie dan niet wil stemmen ontlopen zij hun verantwoordelijkheid".

Oppositie Steven Driesen (BEST): “In geheime zitting hebben we gevraagd naar de overeenkomst waarop dit duidelijk uitgewerkt is. Dragen de gemeenten met eigen korpsen die dit jaar ook nieuwe brandweerlui aanwierven ook bij? We blijven daarover in het ongewisse en ook over de juiste kost of voordelen voor Hoeselt? Op die manier kunnen wij niet beslissen. Daarom hebben we de raadszaal verlaten. De bekwaamheid van de mannen stond nooit ter discussie. Wel de wijze waarop het bestuur de aanwervingen doorvoert”.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio