© Fred Peeters

© HBvL

© Fred Peeters

© Fred Peeters

Oud burgemeester Fons Capiot blij met vermelding in Schreurs-lijst

De ‘lijst machtige Limburgers’ doet dezer dagen menig Limburgse lezer de wenkbrauwen fronsen bij de personages die er om eigen-aard-ige redenen in opduiken.Dus stelde columnist Armand Schreurs in de editie van dinsdag 25 november van de GoedNieuwsKrant dan maar zijn eigenzinnige Schreurslijst samen.In de Hoeseltse omgeving delen burgemeesters Etienne Steegmans van Diepenbeek en Frieda Brepoels van Bilzen in de Schreursiaanse eer in de lijst vermeld te worden en dat is ook het geval voor de voormalige Hoeseltse burgemeester Fons Capiot.

Fred Peeters

En waar de meeste andere genomineerden eens glimlachen met hun vermelding in de Schreurslijst krijgen we van Fons een mail om de bestemmeling er op te wijzen dat hij volgens Armand Schreurs de tweede meest onvergetelijke machtige burgemeester van Limburg is.

Waar is inderdaad de tijd dat een Hoeseltse burgemeester op de frontpagina van Het Belang van Limburg de eigen gemeentebedienden voor schut zette, de stemuitslag voor de rechtbank aanvocht wegens onregelmatige lijst bij de tegenpartij, Dana Winner over de figuurlijke knie legde omdat ze het dorpsfestival Hoeselt Zomert durfde afzeggen, de CD&V uit elkaar scheurde, de ambtenaren van de gouverneur kopzorgen gaf door zijn vele klachten als oppositielid en als nota bene ex-Bilzenaar voortdurend als hevige Hoeseltse held in de clinch ging met de parvenus van de Demerstad. Ach, zeemzoete nostalgie!

Wel, Fons zit vandaag nog altijd in de Hoeseltse gemeenteraad, en de coalitiesmeders Guy Thys (N-VA-Nieuw) en Werner Raskin (VLD-plus) deden een sluwe zet. Fons werd “als slimme man en omwille van zijn ervaring en talent” dood gepromoveerd tot voorzitter van de gemeenteraad om zo al te veel spektakel en juridische spitsvondigheden – waar Fons altijd zo sterk in was - bij de oppositie vakkundig de kop in te drukken. De rebel van weleer lijkt in de gemeenteraad wel de Zwitserse Suisse in de Tongerse basiliek. Welk raadslid zou tegen hem durven ingaan? Steven Driesen en Marc Jehaes doen ferm hun “BEST” maar als het om oppositievoeren gaat missen we een ‘Fons’ in hun rangen.

O ja. Terug naar de Schreurslijst. Het echte drama is er natuurlijk voor de politicus of oud- burgemeester die in geen enkel lijstje meer voorkomt. Niet bij de betwistbare honderd ‘machtigen’ van het dagblad en zelfs niet meer in het schampsschootveld van de humorist.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio