Hoeselt werft aan net voor fusie brandweerzone Oost-Limburg

Print
Hoeselt werft aan net voor fusie brandweerzone Oost-Limburg

Foto: Fred Peeters

Hoeselt - Begin 2015 fuseren de gemeentelijke brandweerkorpsen van Hoeselt, Genk, Bilzen, Maasmechelen en Maaseik samen tot één korps brandweerzone Oost-Limburg. Deze zone Oost-Limburg neemt dan alle bestaande personeel over. Dat Hoeselt voor haar korps een maand voor de fusiedatum nog twee beroepsbrandweermannen aanwerft oogst kritiek bij oppositiepartij Best. De voorzitter van de zone Oost-Limburg Wim Dries zag het ook liever anders.

Burgemeester Wim Dries van Genk vroeg als voorzitter van de zogenaamde ‘prezone Oost-Limburg’ Hoeselt in naam van de andere burgemeesters van de 14 gemeenten in die zone geen nieuwe beroepsbrandweermannen aan te werven maar enkel een wervingsreserve aan te leggen. Maar burgemeester Guy Thys (N-VA) gaat op dat voorstel niet in.

Guy Thys: “Nu maandag hebben we een inspectie gekregen van onze brandweer. In hun aanbevelingen stelt de federale inspectiedienst dat ons korps voor al haar werkzaamheden zelfs vier beroepsbrandweermannen zou moeten aanwerven. Wij blussen niet alleen in Hoeselt maar zorgen ook voor de veiligheid in drie Bilzense deelgemeenten en in Riemst. We werken zelfs buiten de  zone in Kortessem en Wimmertingen en met het korps van Bilzen staan we in voor de veiligheid op de E313 tot Hasselt. Ons korps is het enige van de vijf dat nog geen beroepsbrandweermannen had en alleen werken met vrijwilligers is toch niet meer van deze tijd”.

Meer professionalisering in het brandweerwerk is toch net de bedoeling van de fusie tot brandweerzone Oost-Limburg. Waarom dan nog vlug in Hoeselt aanwerven? Thys: “Maar Genk, Maasmechelen, Bilzen en Maaseik hebben alle vier ook nog beroepsbrandweerlui aangeworven in 2014. Waarom zouden wij onze brandweerploeg in Hoeselt dan niet stevig mogen uitbouwen als één de vijf poten van de fusie Oost-Limburg”.

De Hoeseltse oppositiepartij BEST zal donderdag 30 oktober de gemeenteraad vragen de aanwervingsprocedure stop te zetten. Steven Driesen: “De gemeente Hoeselt betaalt alle aanvervingskosten en het bruto-maandloon van december van beide brandweermannen. De totale kost bedraagt hierdoor 15.000 euro. Best vindt het ongehoord dat twee beroespkrachten worden aangeworven terwijl de overkoepelende zone daar niet mee akkoord gaat. Dit drijft de kosten van de Hoeselaar en elke inwoner van de brandweerzone omhoog. We leven toch in een tijd die de overheid verplicht verstandig te investeren en op  haar uitgaven te besparen”.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio