© Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Historische boomgaard rond kasteel van Heers wordt hersteld

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren werkte in overleg met de vzw Heerlijkheid Heers en de gemeente Heers een plan uit voor het herstel van de boomgaarden in de directe omgeving van het kasteel van Heers. De eerste fase van dit plan ging eind december in uitvoering.

Frank Missotten

Er is de laatste tijd heel wat bedrijvigheid rond het kasteel van Heers. Het verkommerde kasteelpark krijgt de eerste zorgen onder impuls van de vzw Heerlijkheid Heers. Dit is een groep vrijwilligers die zich inzetten om het kasteel en de site weer op te waarderen. “We willen niet aan de zijlijn blijven staan en wachten tot er iemand het kasteel koopt”, aldus initiatiefnemers Caroline Geerts en Paul Lambrechts. “Met de hulp van vrijwilligers willen we het kasteel opnieuw in het hart brengen van iedere Heersenaar en elke bewonderaar van eeuwenoud erfgoed.” Hun eerste ‘Blij in de wei’-opruimdag lokte onlangs al ruim 40 vrijwilligers. Intussen hebben werknemers van de sociale werkplaats ‘Natuur en Boomgaarden’ tegenover het kasteel 44 hoogstam appelbomen geplant op het perceel naast de bekende beukendreef. De soorten zijn zo gekozen dat ze op termijn appelsap en zelfs appelcider kunnen opleveren. Hiervoor zijn 13 dertien bittere, zure en zoete appelvariëteiten geselecteerd, zoals de ‘Schone van Boskoop’ en ‘Ananas Reinette’. De bomen kregen een beschermingskorf om vraatschade door woelratten en vee te vermijden. Ook op het perceel achter het kasteel wordt een selectie oude hoogstamvariëteiten geplant.

Landschappelijke kwaliteitLudwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur en voorzitter van de vzw Regionale Landschappen, benadrukt het belang van deze historische boomgaarden. “Ze zijn essentieel voor het behoud van de oude genenbronnen van de verschillende fruitsoorten. Deze natuurpareltjes zijn uniek voor Haspengouw en die moeten we dan ook met de nodige zorgen omringen. Het herstel van deze boomgaard in het centrum van Heers versterkt de landschappelijke kwaliteit van de omgeving van de beschermde kerk en het kasteel. Er zijn in het verleden al verschillende pogingen gedaan om het kasteel en het domein te restaureren. Hopelijk deze keer met succes.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio