© FrMi

Organiserende vereniging Salvia viert haar 125-jarig bestaan

Erfgoeddag in het teken van zorg voor dieren op de boerderij

Nu zondag is het Erfgoeddag, met dit jaar als thema ‘Zorg’. In Heers kom je tijdens een wandeling en een tentoonstelling meer te weten over de zorg voor mens en dier op de boerderij. Voor de organiserende vereniging, Koninklijke Harmonie Salvia, is het wel een heel speciale dag: zij blaast zondag 125 kaarsjes uit.

Frank Missotten

Tussen 10 uur en 18 uur kunnen jong en oud deelnemen aan een gratis wandelzoektocht. De wandeling van 4 km begint en eindigt aan De Bammerd (Salvialaan) en passeert twee boerderijen. “Je kunt hier verschillende oude landbouwwerktuigen, dierengeneeskundige apparaten en authentieke documenten ontdekken”, vertelt coördinator Martijn Loix van Erfgoed Haspengouw. “Die geven een goed beeld van de zorg voor dieren op de boerderij in de vorige eeuw en de interactie tussen mens en dier. Blikvanger op de tentoonstelling ‘Mijn (over)grootvader was boer’ is de uitgebreide collectie medailles van de veekwekersfamilie Corswarem uit Heers. Initiatiefnemer van de zoektocht is Jean Robijns van harmonie Salvia. Hij is zelf even dierenarts geweest en heel erg begaan met het verleden van zijn gemeente. Vorig jaar zette hij tijdens Erfgoeddag het 125-jaar oude vaandel van harmonie Salvia in de kijker.”

Inventaris

Voor de activiteit van dit jaar krijgt hij hulp van verzamelaar Jos Valley uit Heks. “Jos verzamelt objecten over landbouw en het dagelijkse leven in Haspengouw”, zegt Jean Robijns. “Deze boeiende verzameling is door Erfgoed Haspengouw eind 2016 geïnventariseerd en wordt opgenomen in de digitale databank van Erfgoedplus.be. Enkele objecten uit de collectie kan je ontdekken op Erfgoeddag, zoals de hekel die gebruikt werd om het geschoren wol van schapen uit elkaar te trekken.”

Verjaardagsfeest Salvia

In de namiddag kunnen bezoekers aan De Bammerd genieten van live fanfaremuziek, dé ontspanning van toen. “Vanaf 14 uur zijn er doorlopend harmonieconcerten van bevriende verenigingen in onze feesttent”, vertelt An Christiaens van harmonie Salvia. “Want wij geven op Erfgoeddag ook het echte verjaardagsfeest voor ons 125-jarig bestaan, Jubilee125. Niet zomaar een lenteconcert zoals anders, maar een dag vol festiviteiten met muziek, kinderanimatie en als afsluiter een heus jubileumbuffet.”

Meer info: cultuur@heers.be


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio