Martine Kindermans presenteert kinderboek over dromen

“Ik probeer de kinderen een goed gevoel te geven”

Print
“Ik probeer de kinderen een goed gevoel te geven”

Schrijfster-illustrator Martine Kindermans uit Veulen heeft een nieuw kinderboek klaar: ‘Maria, het gelukskind’. Foto: FrMi

Heers - Schrijfster-illustrator Martine Kindermans (48) uit Veulen heeft een nieuw kinderboek klaar: ‘Maria, het gelukskind’. Ze wil hiermee vooral meegeven dat kinderen moeten blijven dromen en hun dromen nooit mogen opgeven.

Martine Kindermans, master in de toegepaste grafiek, gaf les aan de Academie van Tongeren en van Sint-Truiden. Ze begon met het maken van prentenboeken toen haar kinderen nog klein waren. “Haar allereerste boekje uit 2000, ‘Une maman de rêve’, over een beer die zijn mama verliest, ging vlot over de toonbank in het buitenland. Als Martina Kinder verkocht ze hiervan 38.000 exemplaren in Duitsland en Frankrijk. “Ik werkte destijds samen met een uitgeverij die gericht was op de buitenlandse markt”, zegt Martine. “Nadien zijn nog een vijftal kinderboekjes uitgegeven, onder meer in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en in Kroatië en Slovenië.” Maar in 2004 laste ze wegens een persoonlijk drama, de dood van haar echtgenoot, een pauze in. Vijf jaar geleden maakte ze een geslaagde comeback: met ‘Jij en ik’ en ‘Zijn we er bijna?’ boekte ze zelfs succes in China. Ook Vlaanderen leerden ondertussen de prachtig geïllustreerde kinderboeken van Martine kennen.

Kroningsfeesten

‘Maria het gelukskind’ is Martines twaalfde boekje en het vijfde Nederlandstalige. “Het is in de zomer van 2016 uitgegeven naar aanleiding van de Kroningsfeesten in Tongeren”, vertelt Martine. “Maar alles moest toen zo snel gaan dat het niet de aandacht heeft gehad die het wel verdiende. Nu pas begint de promo op gang te komen en deze week verschijnt het boekje ook op de grote kinderboekenbeurs in Bologna. Het is een boekje voor kinderen van 4 tot 8 jaar, maar het kerkelijke heb ik achterwege gelaten.” Zoals in al haar kinderboeken tracht Martine een diepere betekenis mee te geven. “Ik probeer de kinderen altijd een goed gevoel te geven, dat vind ik zeer belangrijk de dag van vandaag. In ‘Maria het gelukskind’ leer ik ze op een speelse manier hoe ze hun dromen kunnen waarmaken. Volwassenen laten dit meestal niet toe, maar dromen zijn de richtingaanwijzers van je leven. Dromen zijn nodig om de creativiteit te laten opborrelen. Door kinderboeken te maken heb ik niet gekozen voor zekerheid, maar ik heb wel mijn droom gevolgd. Ik wou altijd al kunstenaar worden en een glimlach op het gezicht van mensen toveren.”

‘Maria het gelukskind’ telt 27 pagina’s en is uitgegeven bij Clavis. Het boekje kost 14,95 euro en is te verkrijgen bij de auteur (Nieuwe Steenweg 104) en in alle boekhandels. 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio