© FrMi

© FrMi

thumbnail: null
thumbnail: null

Harmonie Salvia stelt brochure voor over muzikaal erfgoed van Heers

Harmonie Salvia zet zich al jaren in om het Heerse muzikale erfgoed te bewaren. Met de brochure ‘Hoog in het vaandel’ wil men een stukje muziekgeschiedenis doorgeven aan de volgende generaties.

Frank Missotten

In 2017 blaast Koninklijke Harmonie Salvia uit Heers 125 kaarsjes uit. In de aanloop naar dit feestjaar werd het oude vaandel uit 1892 gerestaureerd. “In het voorjaar organiseerden we, in het kader van de Erfgoeddag, een Vlaggenfeest”, zegt voorzitter Mark Ruison van Salvia. “Dit was enerzijds bedoeld om kenbaarheid te geven aan de conserverende behandeling die het vaandel van Salvia had ondergaan, in de hoop dat anderen hierdoor geïnspireerd worden, en anderzijds was het een oproep om foto’s en andere archiefstukken over het rijke muzikale verleden van Heers te verzamelen.” Bezoekers konden er ook de vlaggen en vaandels van een 15-tal Heerse verenigingen bewonderen.

Over het vaandel en het vlaggenfeest is er nu, met de steun van Erfgoed Haspengouw, een brochure gemaakt die vorige week zaterdag officieel werd voorgesteld in het administratief centrum. “De leden van Fotoclub Heers hebben op het Vlaggenfeest van alle deelnemende vlaggen foto’s genomen”, vertelt Jean Robijns, die de brochure samenstelde. “De foto-inzameling heeft 60 foto’s opgeleverd en in de weken nadien nog eens een 50-tal. Het merendeel zijn foto’s uit het archief van de muziekverenigingen uit Heers, Vechmaal en Bovelingen. Maar enkele inwoners hebben ook andere oude foto’s aangeboden en ingescand. Ik heb al meerdere vragen gekregen om foto’s door te sturen, zelfs van een uitgeweken Heersenaar uit Hongarije. Hopelijk inspireert dit verhaal anderen om zorgvuldig en respectvol om te gaan met wat de vorige generaties ons hebben doorgegeven.” Op de tentoonstelling werd al een deel van de verzamelde foto’s aan het publiek gepresenteerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer