© FrMi

© FrMi

© FrMi

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Inbraakbeveiliging moet fotografen afschrikken

Gemeente koopt meubilair kasteel van Heers

De Vlaamse overheid heeft een deel van de oorspronkelijke inboedel van het kasteel in Heers kunnen recupereren. De gemeente kon deze meubels en voorwerpen voor 5.500 euro op de kop tikken, het kasteel staat op dit moment volledig leeg.

Frank Missotten

Het kasteel van Heers, met Raes van Heers als meest bekende en beruchte bewoner, kent een rijke geschiedenis. Maar van de glorie van weleer blijft er niets meer over, het is nu een adellijke ruïne in wording. De laatste eigenaars, burggraven en broers Michel en Ricardo Desmaisières, lieten het kasteel jarenlang verkommeren. Ook het nooddak dat de Vlaamse overheid in 2008 voor 1,5 miljoen euro liet leggen, kon het kasteel niet redden van verdere verkrotting.

Meubilair

Na enig aandringen vanuit het gemeentebestuur schoot de Vlaamse overheid vorig jaar opnieuw ter hulp. “Het dak werd aangepast en het kasteel werd extra beveiligd met antikraakbeveiliging tegen ongenode gasten, want het kasteel is en blijft bijzonder fotogeniek”, vertelt schepen van toerisme Jan Leus. “Mensen deden de gekste dingen om toch maar een foto van het interieur te bemachtigen. Om de werken te bekostigen ging vorig jaar al de exclusieve collectie Alfa Romeo-oldtimers van de broers Desmaisières onder de hamer. De overheid had bovendien een aanbesteding gedaan om het kasteel op te ruimen. Ook deze schaarse collectie meubels is door de overheid in beslag genomen.”

Wapenschilden

Via een opruimfirma werd het meubilair aangeboden aan de gemeente Heers. “Het schepencollege is met veel enthousiasme ingegaan op dat aanbod, de beslissing wordt eind april aan de gemeenteraad voorgelegd”, aldus schepen Leus. “We hebben die meubels nu voor 5.500 euro kunnen aankopen, ongeveer één vierde van de geschatte waarde. Het zijn wel geen echte topstukken, we hebben alles overgenomen wat er nog enigszins te redden viel. Het gaat hier onder andere om kasten, stoelen, kachels en een piano. Van Ricardo Desmaisières hebben we daarenboven een 12-tal wapenschilden gekregen, die worden dit weekend op het vlaggenfeest voor Erfgoeddag al gepresenteerd. Enkele zaken kunnen we zeker in het gemeentehuis of, in de nabije toekomst, in een nevenbestemde kerk tentoonstellen. Andere objecten zullen we misschien als restauratieobject aan onze basisscholen aanbieden. Ik ben blij dat we met deze aankoop een belangrijk stukje Heers erfgoed hebben kunnen terugkopen. En vanaf nu willen we ons verder concentreren op de beveiliging en de instandhouding van de site, in afwachting van een definitieve bestemming”, klinkt Leus hoopvol.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio