© FrMi

© FrMi

thumbnail: null
thumbnail: null

Australisch team bereidt WK veldrijden voor in Veulen

Neen, er komen dit weekend niet alleen Belgen en Nederlanders aan de start op het WK veldrijden in Heusden-Zolder. Ook vreemde vogels uit Canada en Japan zijn neergestreken in Limburg om in de modder te ploeteren. Het verst van huis zijn wellicht de ‘Aussies’ van het veld.

Frank Missotten

Terwijl de grote cyclocrossnaties hun intrek nemen in onderkomens in Hasselt, Genk of Zolder zelf, verblijft de Australische delegatie in vakantiewoning ’t Kasteelhof in Veulen. “Via hun contactpersoon en manager Jeroen Suys kreeg ik de vraag of tien personen van het Australische team hier een week terecht konden”, zegt uitbater Johan Vanderspikken uit Heers. “Ik vond dat een hele eer. Ze zitten hier ook rustig en stippelen van hieruit hun trainingsritjes uit.”

Teambegeleider Fiona Millburn bevestigt: “We wilden geen hotel opzoeken, maar het gevoel van thuis creëren. We hebben hier een eigen keuken, een jacuzzi en goede wifi-ontvangst, wat wil je nog meer. Het is ook niet ver van Heusden-Zolder en we zitten in een mooie streek om te trainen.” Het Australische team maakte in Hoogerheide in 2014 een comeback op het WK na 20 jaar afwezigheid. In Heusden-Zolder komen er al tien Australiërs aan de start. “Mijn echtgenoot Garry Millburn is naast onze nationale kampioen Chris Jongewaard één van de twee Australische crossers bij de elite mannen”, vertelt Fiona. Bij de elite vrouwen verdedigen Josie Simpson, Nat Redmond, Lisa Jacobs en Terri Rhodes de Australische eer. En bij de beloften en de juniores starten Chris Aitken, Nicholas Smith, Noah Barrow en Stacey Riedel. “Niemand is professioneel met cyclocross bezig, ze hebben een job of gaan nog naar school. Daardoor kunnen ze maar een korte periode hier verblijven. De meesten rijden ook op de weg of op de mountainbike. Cyclocross is nog erg nieuw in Australië, maar wint aan populariteit. Renners willen in de winter eens iets anders doen, sinds 3 jaar hebben we een eigen nationale competitie met 8 races die loopt van april tot augustus. Alleen moeten ze daar betalen om te mogen meedoen”, lacht Fiona.

De ambities voor dit weekend zijn beperkt, ondanks de halve wereldreis die ze er voor over hebben. “Mikken op een podium is niet realistisch. Ze gaan uiteraard hun best doen, ik hoop dat ze hun persoonlijke resultaten kunnen verbeteren”, aldus Millburn. “Een plaats in de top 40 en de race uitrijden, daar tekenen we voor.” Hun grote favoriet bij de elite voor zondag? “Mathieu van der Poel’, klinkt het in koor.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio