Kers & Pit leert lezen met interactieve bibliotheek, leesvriendjes en leesmoeders

Print
Kers & Pit leert lezen met interactieve bibliotheek, leesvriendjes en leesmoeders

De leerlingen van Kers & Pit gaan dit jaar aan de slag met een interactieve bibliotheek, de ‘bib met Pit’. Foto: FrMi

Heers - Vrije basisschool Kers & Pit in Heers en Mechelen-Bovelingen gaat dit jaar inzetten op lezen. De schoolraad werkte er een project uit: ‘Kers en Pit leest!’

Bij de start van het schooljaar zongen alle leerlingen het themalied: ‘Op bezoek bij een boek’. Zangcoach en zangeres Ann Debaillie schreef dit lied speciaal voor Kers & Pit. “Ik ben lid van de schoolraad en mama van Bauke en Pauline Verdickt, leerlingen van Kers & Pit Heers”, vertelt Ann. “En af en toe kruip ik in mijn pen om kinderliedjes te maken. Ik maakte eerder dit jaar een Roefellied, nu was de tijd rijp om rond het thema ‘Kers & Pit leest!’ iets nieuws te maken.”

De leerlingen van Kers & Pit gaan dit jaar aan de slag met een interactieve bibliotheek, de ‘bib met Pit’. Dit is een boekenkast met muziekboeken, verhalen, mopjes, strips, gerechten, teksten in een andere taal en teksten over techniek, natuur en wetenschap. “Maar de kinderen mogen ook zelf dingen schrijven”, zegt Ann. “Die kunnen dan opgenomen worden in de kast. Op deze manier leren de kleintjes binnenkort lezen in de verhalen van hun oudere medeleerlingen.  De bedoeling is om interdisciplinair en geïntegreerd te werken. Zo kunnen de kinderen voor de vakken wereldoriëntatie en muzische vorming een tekst lezen over een dier, dat ze daarna moeten voorstellen aan de klas.”

De school heeft nog meer plannen. “In februari gaan we van start met de leesvriendjes”, vertelt directrice Maryse Coune. “Oudere kinderen worden leesvriendjes van een beginnend lezertje. Beide kinderen leren hieruit. En ook de traditie van leesmoeders wordt weer opgewaardeerd. Nu heten we het ‘leestrainer’  omdat ook grootouders, buren en vrienden welkom zijn om trainer te worden.”

Het lied ‘Op bezoek bij een Boek’ vind je via deze link: https://soundcloud.com/anndebaillie/op-bezoek-bij-een-boek


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio