Brood bakken in Herkenrodehoeve op Monumentendag

Print

De Herkenrodehoeve in Opheers opent zondag de deuren voor de 27ste Open Monumentendag. Foto: FrMi

Heers - Zondag 13 september zetten twee pareltjes met erfgoedwaarde tussen 10 en 18 uur de deuren wagenwijd open voor de 27ste Open Monumentendag: de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk in Veulen en de Herkenrodehoeve in Opheers.

De gemeente is, samen met de kerkfabriek en Toerisme Limburg, vanaf deze zomer gestart met de toeristische ontsluiting van de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk van Veulen. “Voor deze Open Monumentendag vinden er doorlopend gidsbeurten plaats waarbij je het boeiende interieur met prachtige laatgotische beelden, kleurrijke glasramen en eeuwenoude grafstenen ontdekt”, zegt coördinator cultuur en toerisme Michele Houbraken. “Pronkstuk is het cassettenplafond uit 1627, beschilderd in opdracht van gravin Maria d'Argenteau met taferelen uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw, heiligenfiguren en de zestien blazoenen van het geslacht d’Argenteau.”  Bezoekers kunnen op een groot beeldscherm naast de doopkapel ook een film bekijken over de geschiedenis van de kerk en de andere toeristische troeven van Heers ontdekken.

Tiendschuur

De Herkenrodehoeve van Opheers is een uniek historisch erfgoed dat dateert van de 12de eeuw. De oudste gebouwen van het huidige hoevecomplex, waaronder het woonhuis, dateren van 1639. In de monumentale tiendschuur uit begin 18de eeuw werd jarenlang de belasting van de pachters van het dorp opgeslagen. De hoeve werd in 1976 geklasseerd als monument én als dorpsgezicht. Aanleiding was het wegnemen van de pannen op de tiendschuur door de toenmalige eigenaar. Na jaren van verval en een lange restauratie heeft de familie Vandueren de hoeve en de tiendschuur een nieuwe toekomst gegeven. “De vierkantshoeve is herbestemd als ontwerpbureau voor ecologisch en gezond wonen”, vertellen Edwig en Herbert Vandueren. “De  tiendschuur is sinds vorig jaar in zijn oude glorie hersteld. Het is een polyvalente ruimte geworden voor grote evenementen, beurzen, exposities en tentoonstellingen. Tijdens Open Monumentendag kun je er een overzichtstentoonstelling met meer dan 100 werken van de Hasseltse kunstenares Paule Nolens bewonderen. In de tuin vind je prachtige beelden van kunstenaar Robert Vandereycken. En in de gerestaureerde bakoven wordt er zondag op ambachtelijke wijze brood gebakken.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio