© FrMi

© FrMi

thumbnail: null
thumbnail: null

“Huidig bestuur neemt geen initiatieven rond sociale economie”

Oppositiepartijen CD&V en sp.a zijn niet blij met het sociale economiebeleid van de gemeente. “In Heers zijn er al drie jaar geen inspanningen meer gebeurd voor die sociale economie”, aldus Gerald Kindermans. Vooral het leegstaande PWA-gebouw in de Heersestraat blijkt een doorn in het oog.

Frank Missotten

Tijdens de vorige legislatuur kocht vzw PWA/Hedior, oftewel de Heerse Dienstencheque Organisatie, het pand in de Heersestraat. “Het ging om het voormalige confectiebedrijf Vranken, met de bedoeling dat daar initiatieven rond sociale economie zouden kunnen plaatsvinden, zoals een strijkatelier voor sociaal zwakkeren”, schetst oud-burgemeester Gerald Kindermans (CD&V). “De vzw PWA/Hedior heeft toen 475.000 euro ervoor betaald, hoofdzakelijk met subsidiegeld voor het dienstenchequebedrijf. Het heeft de gemeente Heers geen cent gekost. Het pand lag de facto wel in agrarisch gebied, we hebben het dan via een gemeentelijk structuurplan geregulariseerd en hier een ambachtelijke zone gemaakt. Het biedt tal van mogelijkheden voor ambachtelijke tewerkstelling. Maar sinds het nieuwe bestuur aan de macht is, laat men dit gebouw leeg liggen. Door het PWA van Heers of lokale dienstenchequebedrijf wordt er geen enkel initiatief genomen. Wij willen graag rond de tafel gaan zitten met het huidige bestuur om mee een project uit te werken rond sociale tewerkstelling, want zoiets betaalt zichzelf terug. Toch beweegt er niets of wordt er geen enkele visie ontwikkeld. Vorig jaar werd het gebouw zelfs ter beschikking gesteld van de Vlaamse overheid om er de in beslag genomen Alfa Romeo-oldtimers uit het kasteel van Heers te stallen. Daar hebben de sociaal zwakkeren van Heers weinig boodschap aan.”

Verkoop

Burgemeester Henri Dumont zit echt verveeld met het gebouw. “Het pand moet dringend opgefrist worden, het vorige bestuur heeft het dak al laten renoveren. Het PWA wilde er een strijkatelier in onderbrengen, maar dat is uiteindelijk toch niet doorgegaan. Ook rusthuis De Vier Seizoenen had interesse: zij wilden er een aantal assistentiewoningen voor hulpbehoevenden bouwen. Maar ook dat verhaal gaat niet door. Een verkoop dringt zich dus op. Het gebouw is trouwens niet alleen geschikt voor sociale doeleinden, maar ook voor kmo’s.” Voor ondervoorzitter Mario Robijns van vzw PWA/Hedior is het pand een vergiftigd geschenk. “Het vorige bestuur van de vzw heeft het destijds aangekocht om de terugvordering van het subsidiegeld van de federale overheid te omzeilen. Maar dat is niet gelukt. Wij hebben 490.000 euro onlangs moeten afbetalen en zitten nu met een pand in heel slechte staat. Het zou ons een fortuin kosten om het weer een beetje in orde te brengen voor sociale initiatieven, dat geld hebben we niet meer op onze rekening staan. Zo zouden alleen al nieuwe nutsvoorzieningen ons 30.000 euro kosten. Ons hoofddoel blijft om de werkzekerheid van ongeveer 70 werknemers veilig te stellen, want hiermee zijn we de grootste werkgever in Heers. Door de aankoop van dit gebouw heeft men ons in slechte papieren gebracht. We kunnen er ook weinig mee doen, het is gewoon veel te groot. We gaan het pand dus zo snel mogelijk proberen te verkopen om weer wat meer reserve op te bouwen. Met dat geld kunnen we uitkijken naar een kleinere locatie die wel binnen ons budget pas. Daar willen we dan beginnen met een fietsenherstelplaats of strijkatelier.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio