© FrMi

Nieuw eikenbos met 7.000 jonge boompjes in Klein-Gelmen

De gemeente krijgt er een groene long bij in Klein-Gelmen. Het Agenschap voor Natuur en Bos zorgde aan de Daalstraat voor een bosaanplant van bijna 7.000 jonge boompjes.

Frank Missotten

Op een perceel van ongeveer 2 hectare, ter beschikking gesteld door inwoner Jos Piffet, plantte het Agentschap voor Natuur en Bos afgelopen voorjaar 6.600 zomereiken en 350 zomerlindes. “Vandaag bestaat er in de schoot van de milieuraad al een bomenwerkgroep”, vertelt schepen van natuur en leefmilieu Jan Leus. “Deze werkgroep bekijkt waar wij als gemeente bomen kunnen aanplanten in de verschillende deelgemeenten. Zo werden er de voorbije twee jaar al meer dan honderd bomen aangeplant. Maar een bos plant je niet iedere dag, dus waren wij heel blij met het initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos. Een eikenbos is één van de mooiste bossen die je kan aanplanten: eikenbomen doen er tientallen jaren over vooraleer ze volwassen worden. Dit is dan ook een stukje investeren in de toekomst.”

Scholen

Deze aanplant kadert in het ‘charter van de biodiversiteit’ dat de gemeente in het verleden afsloot, waarbij ze zich verbindt om een stimulerend beleid te voeren rond natuur en natuurgebieden. “Maar het past ook perfect in het klimaatplan om de opwarming van de aarde tegen te gaan”, aldus Leus. “We vonden het daarom een goed idee om de Heerse basisscholen te betrekken. Vorige week waren er meer dan 100 kinderen en de Heerse kindergemeenteraad present in het pas aangeplante bos. Samen met boswachter Wim Vanroey en enkele mensen van Natuurpunt De Herk Heers hebben ze aan de jonge boompjes lintjes gehangen die beschadiging door reeën moeten voorkomen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio