Verkeer houdt school weg uit bieb

Gemeente wil bibliotheek verhuizen naar gemeentehuis

Print
Gemeente wil bibliotheek verhuizen naar gemeentehuis

De huidige bibliotheek ligt langs de gevaarlijke Steenweg Sint-Truiden-Luik. Foto: FrMi

Heers - De gemeente wil de bibliotheek opwaarderen en plant een verhuis van zijn huidige locatie aan de drukke steenweg Sint-Truiden-Luik naar het administratief centrum. “De bibliotheek ligt vlak naast de steenweg en oversteken is er levensgevaarlijk”, zegt de bevoegde schepen Kristof Pirard. “Het is zelfs zo erg dat basisschool Kers & Pit Heers niet meer naar onze bieb komt omwille van de veiligheid.”

Een groot hekelpunt is momenteel de locatie van de bibliotheek. De verkeersveiligheid laat hier te wensen over en daarom wil schepen Kristof Pirard (Open Vld) graag actie ondernemen. “Het is zelfs zo erg dat basisschool Kers & Pit Heers niet met hun leerlingen naar onze bib komt omwille van de veiligheid. Voorlopig hebben we dit opgelost doordat onze bibliothecaris ter plaatse gaat met een mobiele boekentas, maar die is natuurlijk beperkt in aanbod. Daarbij komt nog dat het huidige gebouw dringend aan renovatie toe is.”

Centralisatie

Schepen Pirard heeft duidelijke plannen met de bibliotheek in Heers. “Ik zou de bieb graag willen integreren in het gemeentehuis, op de plaats waar de lokale politie vroeger zat. Hier is een aparte ingang en op die manier is de bieb ook rechtstreeks verbonden met het gemeentehuis. Op dezelfde locatie ligt het jeugdhuis en binnenkort ook de nieuwbouw van de buitenschoolse kinderopvang. Al die gemeentelijke diensten centraliseren is zeer functioneel en praktisch voor de inwoners. Aan het gemeentehuis is er voldoende parking, zowel vooraan als achteraan. Bovendien zouden we zo de openingstijden van onze bieb kunnen uitbreiden en synchroon laten lopen met de openingstijden van het administratief centrum.”

Verbouwingen nodig

Eer de bibliotheek daadwerkelijk kan verhuizen, moeten er wel nog een aantal zaken gebeuren. “Het beheersorgaan moet nog groen licht geven”, zegt Pirard. “En op de locatie in het administratief centrum zijn er zeker verbouwingen nodig. Het gebouw moet volledig gestript worden tot een grote ruimte met de mogelijkheid om enkele gezellige leeshoekjes te voorzien. Het huidige bestuur wil alle gebouwen en ruimtes van het gemeentelijk patrimonium optimaal benutten. Leegstaande of niet gebruikte gebouwen en lokalen kosten ons en de gemeenschap alleen maar geld. Een heel belangrijke voorwaarde is ook dat we eerst het gebouw waar de bieb momenteel in gevestigd is, kunnen verkopen. Dan kunnen we dit geld gebruiken om de bib te verhuizen naar het gemeentehuis. Een extra lening nemen zou ons budget immers te zwaar belasten en we willen juist onze schuld afbouwen. Maar hiermee tonen we ook aan dat het geld dat voortvloeit uit de verkoop, rechtstreeks terug geïnvesteerd wordt in de gemeenschap . In een bib die centraal gelegen is, gecentraliseerd binnen verschillende diensten, goed toegankelijk en vooral kindvriendelijk.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio