Nieuw GAS-reglement van kracht op 1 januari

Print
Heers - Eind november gaf de gemeenteraad groen licht voor het nieuwe GAS-reglement voor de politiezone van kanton Borgloon. Het nieuwe GAS-reglement treedt vanaf 1 januari 2015 in voege en kent een aantal opmerkelijke aanpassingen.

“De nieuwe reglementering voor overlastfenomenen is ingekrompen van 67 naar 39 artikels”, zegt burgemeester Kristof Pirard. “Een groot aantal artikels werd niet meer weerhouden omdat ze al in andere politieverordeningen worden behandeld. Andere artikels werden inhoudelijk aangepast om discussies te voorkomen. Zo werd de definitie van openbare overlast afgebakend: spelende kinderen of spelactiviteiten van jeugdverenigingen vallen hier niet onder. Nieuw is dat grasmaaiers en andere lawaaierige machines voortaan wel op zon- en feestdagen tussen 9 uur en 20 uur gebruikt mogen worden.”

Sancties

Met de eindejaarsfeesten in zicht, geldt er vanaf 1 januari ook een verbod op Chinese wensballonnen omdat dit brandrisico’s met zich meebrengt voor gebouwen, graanvelden of opslagplaatsen in de omgeving. Verder kan de burgemeester nu bevelen alle voorwerpen die de openbare veiligheid of vlotte doorgang op de openbare weg in het gedrang brengen, te laten wegnemen op kosten van de overtreder. “Schade aan het openbaar domein door uitgevoerde werken moeten onmiddellijk gemeld worden aan het gemeentebestuur. De herstellingskosten worden verhaald op de uitvoerder van de werken. Bewonersacties, met als doel het opfleuren van hun buurt, die de veiligheid niet in gedrang brengen of de bestaande infrastructuur niet beschadigen, vormen hierop een uitzondering”, vertelt Pirard.

Huisnummer

Opmerkelijk is dat er vanaf januari aan een gebouw dat niet langs de openbare weg ligt, een duidelijk zichtbaar huisnummer moet worden aangebracht aan de hoofdtoegang. Het deel met de sancties werd zelfs volledig herschreven. “De administratieve geldboetes zijn immers verhoogd en bedragen nu maximaal 175 euro voor minderjarigen en 350 euro voor meerderjarigen. En er staat nu ook duidelijk vermeld dat het nieuwe GAS-reglement niet van toepassing is voor minderjarigen onder de 16 jaar. Het reglement moet nog goedgekeurd worden in Borgloon en in Kortessem en komt daarna zeker op de gemeentelijke website”, besluit Pirard.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio