Initiatiefnemer Rijckmans krijgt fiat van schepencollege

Voortaan kun je Kortessem met ‘Geocaches’ verkennen

Print
Voortaan kun je Kortessem met ‘Geocaches’ verkennen

Foto: Francis Croes

Kortessem - Luc Rijckmans-Roekens, uit Tongeren heeft van het Kortessems schepencollege de goedkeuring gekregen voor het plaatsen ‘geocaches’. Het vastleggen van de locaties waar de schatten in Kortessem verstopt zullen zijn, gebeurt momenteel in overleg met de gemeentelijke Uit-dienst. De Uit-dienst heeft de afgelopen twee jaar al wat ervaring opgedaan met haar vakantie-actie ‘Schat van een vlieg’. De heer Rijchmans uit Tongeren had op 23 september bij de gemeente een aanvraag ingediend voor het plaatsen van ‘geocaches’ op het grondgebied van de gemeente Kortessem. Hij kreeg nu de formele toelating van het Kortessems schepencollege.

Momenteel liggen er wereldwijd meer dan 2.200.000 caches verstopt: ongeveer 16.000 in België en 2000 in Limburg. In Hasselt liggen er bijvoorbeeld caches bij het Kapermolenpark, de Japanse Tuin en het Kasteel Byvoet. Luc Rijckmans: “ Een aantal jaren geleden ben ik met ‘geocachen’ gestart. Ik wou, met mijn gezin, onze wandelingen een bepaald doel geven. En nu we kunnen zeggen dat ons aardig gelukt is. Ondertussen hebben we immers al heel wat plekjes, in België, bezocht, waar we anders nooit zouden zijn gekomen.”

Schepen van toerisme Luc Dullaers N-VA: “Geocoaching is goed is voor het toerisme in de streek, aangezien het mensen van andere streken naar de gemeente brengt en de geocaches vaak de aandacht vestigen op ongekende bezienswaardigheden in de gemeente. De ‘geocachers’ zorgen onderling voor een sneeuwbaleffect. Daarenboven is het spel aan strikte regels gebonden, waardoor de natuur wordt beschermd. Voor het plaatsen van een schat, een ‘Geocache’ is steeds toelating van het gemeentebestuur nodig, waardoor wij controle over de zaak houden.”

Josi Grosemans gemeentelijke Uit-dienst: “Geocaching is een wereldwijd spel, waarbij je gebruik maakt van een GPS-ontvanger om ergens ter wereld een zogenaamde schat of “cache” te gaan zoeken. Het plezierige aan ‘geocaching’ is dat diegene die de schat verstopte u laat kennis maken met mooie plaatsen; natuurgebieden, bezienswaardigheden, enz., die u anders misschien nooit zou ontdekken. De vinders (mede-cachers) verstoppen op hun beurt een kist, doosje, … met daarin een logboek en enkele ruilspulletjes, waarbij andere ‘geocachers’ die doos weer gaan opzoeken. Het bekendmaken van de locatie van de caches gebeurt meestal via internet. Het brengt je dus op de mooiste plekjes in je eigen stad, je vakantieplek, eender waar ter wereld. Zeker een aanrader om met kinderen de buitenlucht op te snuiven op een actieve manier. Dit zijn ruilspulletjes die voor kinderen erg leuk kunnen zijn. Wie een schat verstopt heeft, maakt de locatie bekend via de website van ‘Geocaching’ (www.geocaching.com), geen exacte locatie, maar wel een hint zodat anderen de schat kunnen vinden en voorwerpen kunnen ruilen of toevoegen. In het logboek kan de vinder zijn naam achterlaten, maar het is ook de bedoeling dat hij of zij dat digitaal op de website doet, zonder de exacte ligplaats van de schat te verklappen.”

Stappenplan bij geocaching

1.Surf naar de website: http://www.geocaching.com en maak je profiel aan (is gratis)
2. Ga naar de "zoek en vind" tab op de pagina en zoek een leuke cache.
Je kan ook de google map raadplegen om de dichtstbijzijnde cache op te zoeken.
3. Open de pagina van die cache die je leuk vindt, print de beschrijving af en laadt de coördinaten die je er vindt in je gps, smartphone.
4. Daarna ga je op stap met je auto, fiets, moto of wandel je naar de plek en begin je te zoeken naar de cache.
5. Als je de schat gevonden hebt, ruil je zelf met een voorwerp uit de cache en schrijf je uw naam in het logboek.
6. Leg de cache wel terug op zijn plaats waar je hem gevonden hebt.
7. Eenmaal thuis, log je opnieuw in en kan je invullen bij “log visit” dat je de cache gevonden hebt en een leuk bericht achterlaten.

 

 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio