vzw ‘Bra Chique’, Kerkfabriek en gemeente sluiten akkoord

Bouw Chiroheem Guigoven kan eindelijk worden gerealiseerd

Print
Bouw Chiroheem Guigoven kan eindelijk worden gerealiseerd

Foto: Francis Croes

Kortessem - De recente opgerichte vzw ‘ Bra Chique’ bestaande uit: afgevaardigden van: de chiroleiding, de jeugdraad, de oud-leiding en ouders van de Chiroleden van Guigoven hebben zopas met de gemeente en de kerkfabriek een akkoord bereikt, waardoor de weg voor de bouw van een nieuw heem voor ‘Chiro Spratike’ in Guigoven, definitief wordt vrijgemaakt. Er werd voor de gronden naast buurthuis ‘Den Hamel’ een ‘recht van opstal’ voor 30 jaar afgesloten.

Het akkoord, werd goedgekeurd door de Kerkraad en aansluitend door de gemeenteraad van 18 maart. De gemeente stelt, voor de bouw, een maxiimale kostprijs van 500.000 euro voorop. De financiering zou gebeuren via een lening, die de vzw ‘Bra Chique’ aangaat met borgstelling van de gemeente.

Inspraak jeugd 100% gegarandeerd

Schepen Luc Dullaers N-VA: “Door het faillissement van de aannemer nu 3 jaar geleden werden, begin 2013, de deels gerealiseerde werken aan het nieuw heem stopgezet. De kelderverdieping van het gebouw was toen nagenoeg klaar. Het was de bedoeling van het nieuw schepencollege om zo wie zo een jeugdhuis te bouwen, dat tegemoet zou komen aan de noden van de plaatselijke jeugd. Vanuit dit democratisch principe en op basis van wederzijds respect werd de vzw ‘BRA Chique’ opgericht met als doel: ‘het ontwikkelen, promoten, organiseren en uitbaten van accommodatie, activiteiten en evenementen voor de jeugd’. In deze vzw is de chiroleiding, de jeugdraad en de volwassenbegeleiding vertegenwoordigd, waardoor de inspraak van de jeugd voor 100 % is gegarandeerd. Er werden vanuit de gemeente en de vzw voorstellen en visies geformuleerd. Ondertussen is alles in een stroomversnelling gekomen, zodat er eindelijk kan worden gestart met de verdere bouw van het chiroheem. Wat de financiering betreft, stellen wij als gemeente de absolute voorwaarde dat de kostprijs van nieuw chiroheem de 500.000 euro niet mag overschrijden. Dit is de helft van de prijs, die de vroegere meerderheid, in 2012, had vooropgesteld. Nu het ‘Recht van Opstal’ er is, kan de definitieve bouwvergunning worden aangevraagd. Wij hopen volgende gemeenteraad al terug te komen met een concreet ontwerp van het nieuw chiroheem.”

Praktisch modulair gebouw

Pieter Konings voorzitter jeugdraad en lid van de vzw ‘Bra Chique’: “De definitieve plannen voor het nieuw chiroheem worden momenteel door de architect gemaakt. Wij opteren voor een functioneel chiroheem zonder al te veel tierlantijntjes. We kiezen voor een modulaire bouw afgestemd op de noden van de Chiro. Het gebouw moet esthetisch mooi, goed geïsoleerd en duurzaam in onderhoud zijn. Momenteel werden er reeds een aantal bouwideeën vastgelegd. De kruipkelder onder de jeugdlokalen, die in het vroegere ontwerp een hoogte van 80 cm had, zal in het definitief worden verhoogd tot 2 m zodat de kelderverdieping onder het jeugdhuis een nuttige kelder wordt waarin het kampmateriaal kan worden gestapeld (tenten, sjorpalen e.d.). Op het gelijkvloers is er nood aan: een inkomhal, vergaderlokalen, een mini-keuken en een ontspanningslokaal. Wij vinden de terreininrichting rond het nieuwe heem ook erg belangrijk zodat de jongeren kunnen beschikken over creatieve speelruimte.”

Voorzitter van ‘Bra Chique’ Johny Fourier.: “Nadat de bouwwerken zijn afgerond willen wij als vzw ‘Bra Chique’ verder instaan voor een adequaat beheer van de lokalen. Dit zal uiteraard gebeuren in overleg en in samenwerking met de leiding van ‘Chiro Spratike’ Guigoven-Vliermaal.
 

 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio