Vanaf januari mag er opnieuw gerookt worden

Kortessemse horeca-uitbaters gaan terrassen toch verbouwen

Print
Kortessemse horeca-uitbaters gaan terrassen toch verbouwen

Foto: Francis Croes

Kortessem - Het rookverbod op de verwarmde overdekte terrassen van de Kortessemse horeca-uitbaters Boescafé en Oud Corteshem wordt vanaf januari 2016 opgeheven. De overdekte terrassen zullen, tegen die tijd worden verbouwd zodat ze voldoen aan de wettelijke normen, die het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid hier voor oplegt. De horeca-uitbaters Jules Boes en Piet Oris hebben, na onderling overleg, hiertoe besloten. De felle reactie van de klanten op het rookverbod heeft mede tot deze beslissing geleid.

Het rookverbod kwam er nadat het Federaal Voedselagentschap, recent, een controle had uitgevoerd en stelde dat beide terrassen, die zowel boven als aan de 3 zijkanten wind- en regendicht zijn gemaakt, ten minste aan één zijde, in dit geval de voorgevel, verplicht moeten open blijven en dit over gans hun lengte met een minimumbreedte van 1 meter.  Maar omdat deze terrassen in een hoek van 90 graden zijn gebouwd en de bouwlijn evenwijdig loopt met de weg (de Dorpstraat) bedraagt de afstand tussen deze terrassen en de voorgevel niet overal 1 meter.

Piet Oris Oud Corteshem: “De felle reactie van klanten op het plotseling opgelegd rookverbod is uiteraard niet vreemd aan onze beslissing. Wij hebben vrijdag 4 december contact opgenomen met de constructeur van onze nieuwe veranda’s, die we pas deze zomer pas hadden laten bouwen. Volgens de constructeur uit Kermt is een verbouwing, naar de wettelijk geldende normen van het Federaal Voedselagentschap,  best mogelijk. Uiteraard gaat dit ons een aardige som kosten. Gaan procederen tegen het Federaal Voedselagentschap heeft geen zin evenmin als het risico te lopen van hoge boetes of sluiting van onze zaak. Ik ben het echter beu om mijn klanten, die een sigaret opsteken van mijn terras weg te jagen. Ik denk dat het niet de taak is van een horeca-uitbater om voortdurend politieagent te spelen. Daarenboven zorgt het rookverbod op een buitenterras voor een sterke terugloop van ons cliënteel, wat leidt tot een serieus financieel verlies.”

De werken aan de Kortessemse terrassen zouden, naargelang de weersomstandigheden, reeds in de loop van de maand januari 2016 worden uitgevoerd.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio