Vrijwilliger reeds jaren actief in diverse kerken

Theo Hustings de nieuwe koster van Vliermaalroot

Print
Kortessem - De 56 jarige Guigovenaar Theo Hustings, die nu woont op het Krijt in Diepenbeek, werd zopas door de kerkfabriek en pastoor Alain Bruyninx van de parochiefederatie Kortessem, aangesteld als de nieuwe koster van de parochiekerk van Vliermaalroot. Theo, die gehuwd is en beroepshalve nog werkt is in zijn vrije tijd, een erg bedrijvige religieuze bij. Hij is actief in maar liefst drie parochies: Guigoven, Vliermaalroot en soms zelfs in Diepenbeek. Wij hadden een gesprek met deze gemotiveerde kerkvrijwilliger.

Waarom wordt een Guigovenaar, die in Diepenbeek woont, koster in Vliermaalroot?

Onlangs stopte, na een lange carrière de vroegere koster van Vliermaalroot. Het is blijkbaar bij de kosters zoals bij: de priesters, misdienaars en lectoren. Een opvolger werd er in ‘Troot’ niet meteen gevonden. Federatiepastoor Bruyninx vroeg dan of ik geen interesse had voor die job. Vanaf mijn jeugd ben ik actief geweest in het parochieleven van Guigoven als: lector, misdienaar, gebedsleider, koorzanger, processieverantwoordelijke, lid van de parochiale werkgroep, …. Ik heb, na wat nadenken, dan ja gezegd. De weekendmis in Vliermaalroot is immers op zaterdag en die in Guigoven op zondag. In de toekomst wil ik me  ook in Guigoven verder ten dienste stellen van de parochie.

Wat zijn zo wat de taken van een koster?

Koster komt van het latijn ‘Custor’, wat bewaarder, behoeder, zorgdragende betekent. Het is niet genoeg dat een koster weet welke gewaden hij moet klaar leggen voor een religieuze plechtigheid. Hij moet ook instaan voor de goede verzorging en de uitrusting van het kerkgebouw, de nodigheden voor de diverse erediensten klaar leggen en zoveel meer zoals: aandacht voor de properheid van de kerk, openen en sluiten van het kerkgebouw, klokken luiden, afstellen geluidsinstallatie, kaarsen aan- en uitmaken, inschenken van de miswijn, voorbereiden van doopplechtigheden,  begrafenissen, huwelijksplechtigheden, …. Een koster kan bij vieringen ook gelast worden om te collecteren, lector te zijn, communie uit te delen en noem maar op….  Als koster krijg ik een kleine vergoeding. Ik doe het echter niet voor de centen, maar beschouw het als een grote eer te mogen werken in het gebouw van God.

 

 

 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio