Kortessem eerste Limburgs dagopvangcentrum Landelijke Thuiszorg

Minister Vandeurzen opent op 18 december dagopvangcentrum senioren

Print
Minister Vandeurzen opent op 18 december dagopvangcentrum senioren

Foto: Francis Croes

Kortessem - Op, een gelijkvloers appartement met ruime parking, Hasseltsesteenweg, 23 b, gelegen naast het benzinestation Bruno, gaat het eerste Limburgs kleinschalig dagopvangcentrum voor senioren, van Landelijke Thuiszorg, CADO (Collectieve Autonome DagOpvang) open. Op 18 december om 13 uur 30 opent Minister Vandeurzen officieel het dagopvangcentrum. Van14 tot 18 uur kan iedereen, die dag, tijdens een opendeur, kennismaken met het initiatief.

 

Het centrum vangt overdag zorgbehoevende personen op, die verder thuiszorg genieten. De opvang is vooral bedoeld om mantelzorgers tijdelijk wat ademruimte te geven. Het gaat over een gezamenlijk initiatief van Landelijke Thuiszorg, het OCMW van Kortessem met steun van de provincie Limburg en het Vlaams gewest.

Wij gingen reeds eerder een kijkje nemen in het centrum en waren aangenaam verrast over de erg gezellige inrichting. Landelijke thuiszorg is erin geslaagd om een gezellige en comfortabele huissituatie te creëren. Gans de binneninrichting en het meubilair is nieuw en van hoge kwaliteit. De woonst bevat een goed ingerichte keuken waar de senioren aan de prijs van 5 euro kunnen genieten van een heerlijke warme maaltijd. De eetkamer met TV en het salon laten een comfortabel verblijf toe. De salon bestaat uit relaxzetels waardoor zij makkelijk in rusthouding kunnen worden geplaatst. Verder bevat het gelijkvloers appartement een gewoon toilet en een, gehandicaptentoilet, een badkamer en een comfortabele rust(slaap)ruimte. Achter de woonst bevindt zich een tuin, die de eerstkomende maanden verder wordt ingericht o.m. met zitbanken.

OCMW-voorzitter Ria Steegmans CD&V: “Het gaat in eerste instantie over een kleinschalige dagopvang goed voor 5 à 6 personen. De bijdrage per persoon per uur, circa 3 euro, is beperkt en voor iedereen gelijk, ongeacht het inkomen of het pensioen. Sommige ziekefondsen komen bovendien gedeeltelijk tussen in de kosten. De tijdelijke dagopvang van de zorgbehoevende senioren biedt vaak een welgekomen adempauze voor de mantelzorgers. Zo wordt hun draagkracht minder belast en houden zij de thuiszorg langer vol. De combinatie van mantelzorg en collectieve dagopvang betekent voor veel mensen een uitstel van  verzorging in een rusthuis. Als OCMW komen we beperkt tussen in de huurkosten, die Landelijke Thuiszorg voor dit dagopvangcentrum betaalt.”

Schepen voor seniorenbeleid Luc Dullaers N-VA: “ Thuis blijven wonen is voor een zorgbehoevende persoon niet alleen veel aangenamer, maar ook goedkoper. Ook voor de gemeenschap biedt dagopvang een financieel voordeel. Veel mensen die in een rusthuis wonen, doen immers noodgedwongen beroep op een tussenkomst van het OCMW om de kosten te kunnen betalen.

Jeanine Vandormael Landelijke Thuiszorg: “Landelijke Thuiszorg heeft momenteel in 9 gemeenten een Collectieve Autonome Dagopvang (CADO), die zorgbehoevende personen: Buggenhout, Overijse, Merchtem, Kortenaken, Tielt-Winge, Vilvoorde, Tildonk, Hoegaarden en nu dus ook Kortessem. In 2015 plant Landelijke Thuiszorg, in samenwerking met het OCMW en lokaal bestuur, een tweede Limburgse CADO in Tessenderlo.”

 

Een vijftal jaren geleden startten in Vlaanderen de eerste dagopvangcentra voor senioren. Vandaag maken reeds meer dan vele duizenden Vlamingen gebruik van dagopvang. Nabijheid, huiselijkheid en kleinschaligheid dragen bij tot het succesverhaal van deze vorm van dagopvang.  Tot voorheen waren de circa 150 dagopvangcentra in Vlaanderen gekoppeld aan woonzorgcentra. In 2012 heeft de Vlaamse Gemeenschap de deuren geopend voor de oprichting van zelfstandige centra. Op termijn wordt er gestreefd naar minimaal 1 dagverzorgingscentrum per gemeente. Tot de doelgroep behoort iedereen die hulp nodig heeft bij de persoonlijke verzorging of in het huishouden, maar nog zelfstandig genoeg zijn om niet te hoeven verhuizen naar een woonzorgcentrum.

 

 

Francis Croes

 

 

 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio