Genoelselderen mikt met 'Dorp aan zet' op modernisering keuken OC Sint-Maartenshof

Print
Genoelselderen mikt met 'Dorp aan zet' op modernisering keuken OC Sint-Maartenshof

Foto: eva

Riemst - In het kader van de actie 'Dorp aan zet' dat uitging van de provincie Limburg peilden de vzw Stebo en Innovatiesteunpunt de voorbije maanden naar de behoeften, pijnpunten en ambities van de inwoners van Genoelselderen. Het resultaat van het onderzoek werd in een ambitieus actieplan gegoten, dat de leefbaarheid van het dorp moet bewaken en opkrikken.

Na Kanne in 2018-2019 was Genoelselderen de tweede deelgemeente van Riemst die door de provincie Limburg werd uitgekozen om samen met nog zes andere Haspengouwse dorpen - Gelinden (Sint-Truiden), Kerniel en Hendrieken- Voort (Borgloon), Buvingen (Gingelom), Mechelen-Bovelingen (Heers) en Teuven (Voeren) - het traject van 'Dorp aan zet' af te leggen. "Daarbij was en is het de bedoeling om de dorpelingen zelf te laten brainstormen om mogelijke knelpunten, 'missing links' en voorzieningen in het dorp aan te pakken. In de mate van het mogelijke steken ze daarbij zelf de handen uit de mouwen en kijken ze naar het gemeentebestuur dat hiervoor een werkingsbudget van 5.000 euro ontvangt" zei gedeputeerde Inge Moors (CD&V) bij het opstarten van het project dat de steun kreeg van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. 

"In Genoelselderen was er bij de inwoners aanvankelijk een vrij grote belangstelling, maar door de coronacrisis en de noodgedwongen online werksessies haakten een aantal hoofdzakelijk ouderen af" zegt deelneemster Miet Debaye. "UIt de initieel geformuleerde verbeterpunten, kansen en ideeën werden uiteindelijk eind mei een drietal haalbare ambities weerhouden: een update van de keuken in ontmoetingscentrum Sint-Maartenshof, de plaatsing van een aantal speelelementen op het nieuwe, nog aan te leggen Sint-Maartensplein en de inrichting van een bloemenweide bij de gemeenschappelijke moestuin aan de vroegere pastorij."

De komende maanden wordt het ongetwijfeld druk in de kleinste deelgemeente van Riemst want het is de ambitie van 'Dorp aan zet-deelnemers' om de gerenoveerde keuken reeds te presenteren op het slotmoment van de actie dat op kermiszondag 6 september zal plaatsvinden... als het coronavirus het toelaat tenminste.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio