Carnaval in Oost-Limburg: brandweer hanteert codes van KMI

Print
Carnaval in Oost-Limburg: brandweer hanteert codes van KMI

Foto: eva

Riemst - “Ook dit weekend zal het weer gaan waaien in Limburg, weliswaar minder hard dan bij de vorige stormen Ciara en Dennis. De vraag stelt zich dan ook: welke maatregelen moeten er getroffen worden voor de carnavalsstoeten?” zegt Dominic Knapen, commandant van de brandweerzone Oost-Limburg. “Wij hebben getracht om een aantal parameters te bepalen die de organisatoren kunnen helpen bij het nemen van een beslissing.”

"De weersvoorspellingen voor dit weekend zien er niet dramatisch uit en spreken van windsnelheden tot maximum 80 kilometer per uur, terwijl er zondag kans is op regen. Het zijn niet meteen omstandigheden om de stoeten nu reeds af te gelasten" weet commandant Knapen.

"Rekening houdend met de lokale parameters hanteren we in de brandweerzone Oost-Limburg voor de komende carnavalsstoeten de codes die het KMI gebruikt. Bij code geel - rukwinden van 80 tot 100 km per uur - zal een plaatselijk overleg met de organisatie en veiligheidsdiensten bij elkaar geroepen worden. In dat geval zal er voor het vertrek gekeken worden of bepaalde wagens een risico vormen, bijvoorbeeld hoge wagens met deelnemers bovenop deze wagens of veel loshangende ornamenten. De stoet kan, tenzij om bijzondere redenen doorgaan, in het slechtste geval zonder een bepaalde wagen of wagens. Bij code oranje - rukwinden van 100 tot 120 km per uur - zal er beslist worden om zeker de grote wagens uit de stoet te halen en eventueel de stoet te annuleren. Samen met de organisatie zal bekeken worden of er nog andere beslissende factoren in rekening moeten worden gebracht. Bij code rood - rukwinden van meer dan 130 km per uur - zal de stoet sowieso geannuleerd worden" aldus de commandant.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio