Zesde editie Bevrijdingsfeesten in en rond Pachthof

Borlo herdenkt Bevrijding

Print
Gingelom - Wie dit weekend in Borlo komt zal zich even terug in 1944 wanen. Daar worden van vrijdag 11 tot en met zondag 13 september de Bevrijdingsfeesten georganiseerd. Dit jaar belooft een bijzondere editie te worden: Helen Patton, de kleindochter van de legendarische generaal Patton bekend om de Slag bij Bastogne, zal aanwezig zijn. Ze zal zondag tijdens een ceremonie een toespraak geven en een bloemenhulde brengen.

De organiserende familie Schils is bezeten door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Rohnny Schils begon 35 jaar geleden met het verzamelen van voorwerpen uit de periode 1940-1945. Inmiddels is die verzameling zo groot dat hij een eigen permanent museum heeft ingericht. “Winter ‘44” beslaat meer dan 700 vierkante meter voorwerpen en taferelen uit WO II en is ondergebracht in ‘Het Pachthof’, een 400 jaar oude traditionele Haspengouwse  vierkantshoeve die werd omgevormd tot een driesterrenhotel. Echtgenote Betty Claes en dochter Isabel zijn de mede-uitbaters en al even gefascineerd door WOII.

 

“Ik weet niet meer goed wanneer die belangstelling begonnen is”, zegt Rohnny. “Misschien heeft het verhaal van mijn grootmoeder er iets mee te maken. Zij vluchtte tijdens de oorlog van Veldwezelt naar de hoeve hier tegenover. Toen ze zag dat de Duitsers hier ook al waren aangekomen keerde ze een dag later terug en vond haar ouders en zus vermoord terug. Dat heeft wel impact op me gehad. Een andere reden ligt vermoedelijk in het feit dat hier veel spullen uit die tijd zijn achtergebleven. Tijdens het Ardennenoffensief kwamen de Amerikaanse soldaten uitrusten hier in de streek. Ook in deze grootouderlijke hoeve namen soldaten hun intrek. Daar moet ik mijn eerste gamel en helm gevonden hebben en ben ik beginnen verder zoeken."

 

“Mensen denken bij een oorlogsmuseum enkel aan wapens, maar in feite boeit me dat het minst van al. Het mooiste vind ik dat achter elk persoonlijk voorwerp een verhaal zit." Rohnny doet dan ook verwoede pogingen om mogelijke eigenaars en/of familie van die spullen op te sporen en naar Borlo te halen. Zo is Eugene Polinsky, een Amerikaanse piloot die tijdens de oorlog nachtelijke vluchten uitvoerde om het verzet te bevoorraden boven o.a. de streek van Gingelom, een vriend aan huis geworden.

Net omdat hij vooral gehecht is aan persoonlijke spullen en de verhalen van de mensen aan wie ze behoorden, vindt hij de bezittingen van wijlen Georges Vanistendael tot de mooiste van zijn collectie behoren. “Samen met enkele verzetslieden pleegde hij in 1944 een overval op de gevangenis van Hasselt om er politieke gevangenen te bevrijden. Ik heb van zijn familie zijn kinderschoenen gekregen, zijn griffel en zijn lei uit zijn schooltijd,… “

Tijdens de Bevrijdingsfeesten dit weekend word je mee terug in de tijd genomen en kan je de oorlogsjaren opnieuw beleven. Enkele honderden re-enactors hebben kampen opgebouwd in de omgeving en zullen schijngevechten houden. Zondag vindt er een ceremonie plaats in aanwezigheid van Helen Patton. Nadien volgt een defilé van voertuigen en een bevrijdingsstoet. De organisatoren vragen om zo veel mogelijk te komen kijken in tijdsgebonden kledij. Gedurende heel het weekend kan je in het Pachthof terecht voor een gezellig samenzijn met sfeermuziek uit de oorlogsjaren.

Info en programma: Het Pachthof  - 011/88.39.23   info@pachthof.com  of bevrijdingsfeesten.borlo@gmail.com


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio