Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia viert 135-jarig jubileum

Print
Gingelom - Dit jaar bestaat de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia 135 jaar en dat wordt zaterdag gevierd met een groots jubileumconcert in sporthal De Winning in Montenaken. Doorheen de jaren is de harmonie met een 65-tal spelende leden een vaste waarde geworden in het Gingelomse verenigingsleven en zelfs ver daarbuiten.

De fanfare St-Cecilia werd in 1879 onder impuls van Jean Wouters opgericht en dankt haar naam aan de dochter van de plaatselijke kasteelheer ‘Cecile de Looz-Corswarem’. In 1880 nam de fanfare al deel aan een internationale wedstrijd voor fanfares te Brussel en in 1905 was ze te gast tijdens de 75e verjaardag van de onafhankelijkheid van België. De fanfare krijgt in 1910 de titel van ‘Koninklijke’ verleend. Bij deze gelegenheid schonk de familie Looz-Corswarem een prachtig vaandel, dat nog steeds een ereplaats heeft in de vereniging. Begin jaren 1960 wordt de vereniging grondig gewijzigd door een jong en dynamisch bestuur onder leiding van Valère Croes en dirigent Jean Menten. Later werd de fanfare een harmonie en het repertoire werd volledig gewijzigd en vernieuwd. De  harmonie koopt haar eigen repetitielokaal dat “Cecilia Inn” wordt gedoopt. Hierdoor werd het mogelijk om muzieklessen te geven en hebben heel wat jongeren en volwassenen er een instrument leren bespelen.

Valère Croes en Gilbert Medart hebben ongetwijfeld hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van de vereniging. Valère, inmiddels baron en zelf een begenadigd tenorsaxofonist, is reeds sinds 1947 lid van de harmonie. Tijdens zijn 50 jaar voorzitterschap was hij, ondanks zijn drukke beroepsbezigheden als topman bij ASLK  en Sabena, een erg aanwezige voorzitter. Gilbert, huidig voorzitter sinds 2010, was voorheen ook al 30 jaar secretaris.

In 1979 werd het 100-jarig jubileum gevierd en werd de eerste ‘Een avond bij Cecilia’ georganiseerd, een traditie die nog steeds bestaat. Tijdens die allereerste Cecilia-avond nam toenmalig minister Willy Claes het dirigeerstokje ter hand. Die eerste avonden vonden in de beginjaren plaats in zaal Elcerlyc, waar een podium werd gebouwd met planken, 60 biertonnen en 100 bakken drank. Die bonte avonden waar er werd geconcerteerd en ook sketches werden opgevoerd waren immens popuair. Er daagden gewoonlijk een 500-tal mensen op zodat alle gangen van de zaal ook als zitplaats werden gebruikt. Toen een Flamenco-danser nogal heftig tekeer ging en de muzikanten dreigden van het podium te vallen, moesten de eerst twee rijen kijklustigen de planken vasthouden om erger te voorkomen. Ook in die jaren bevroor het electriciteitspaneel en moesten de bestuursleden vlak voor het concert nog de boel ontdooien met in allerijl bijgehaalde haardogers.

Dirigent

De festiviteiten starten zaterdag 29 november om 19 uur met een gastoptreden van Harmonie 'De Kluchtige Vrienden' uit Wellen. Omstreeks 20 uur neemt St.-Cecila het dan over. Hun concert wordt opgeluisterd door talent van eigen bodem Katharina Vandewijer het kinderkoor De Stepszangertjes uit Montenaken en het koor van de Haspengouwse Academie. Alle stukken die worden gebracht zijn gecomponeerd of gearrangeerd door Limburgse componisten. Dit zal meteen ook het laatse concert zijn van dirigent Arthur Vanderhoeft, die het orkest leidde sinds 2010 en het naar een zeer hoog niveau wist te tillen. Zijn opvolger wordt die avond bekend gemaakt. Om 21.30 uur sluiten De Oppenheimers de avond af. Kaarten zijn verkrijgbaar voor 5 euro (011/83.13.03). Voor jongeren onder de 18 jaar is de toegang gratis.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio