Muziek, geschiedenis en taalgrenswandelen

Uitgebreid programma voor Vlaanderen Feest in Landen

Print
Uitgebreid programma voor Vlaanderen Feest in Landen

De Jeugdconcertband en schepen De Vos (N-VA) Foto: if

Landen - Tijdens de eerste weken van juli viert Vlaanderen feest ter gelegenheid van de Vlaamse Feestdag op 11 juli. Landen feest mee in het weekend van 7 tot en met 9 juli, met een uitgebreid programma. Het is een feest voor jong en oud, voor feestneuzen maar ook voor de actieve en nieuwsgierige wandelaars.

Naar aanleiding van zijn boek “Landen 1795-1963: Vlaamse steek in de provincie Luik op de bres voor Brabant en Limburg” houdt Georges Wemans, voorzitter van de Geschied- en Heemkundige Kring, een lezing op vrijdag 7 juli. Hij neemt je mee naar het jaar 1795 waarin de Franse bezetter het kanton Landen opricht. Vijftien Vlaamse gemeenten van dit kanton verbleven 168 jaar in een Franstalige provincie tot aan de vastlegging van de taalgrens in 1963. Je kan naar de lezing  op vrijdag 7 juli om 20 uur in de aula van het Sociaal Huis. De toegang is gratis en er volgt een kleine receptie.

 

Op zaterdag 8 juli kan je genieten van Muziek in ’t Park. Om 15 uur organiseert de cultuurraad een interactieve quiz voor de bestuursleden. Het open programma start om 16.30 uur met optredens van de Jeugdconcertband en Singhet ende Weset Vro. De kinderen kunnen zich ondertussen uitleven op een springkasteel, er is grime en een clown zorgt voor lachende gezichtjes. FC Landen zorgt voor lekkere hamburgers, er is een frituur en ook een truck met wijnen en cocktails. De Concertband, een lokale vereniging, bemant de toog en ook aan streekproducten werd gedacht: jenever en lekkers van Wintmolders.

“We zochten naar een echte publiekstrekker”, zegt schepen Bart J. De Vos (N-VA). “Om 18 uur ontvangen we De Romeo’s. Hen voorstellen hoeft niet meer, meezingen des te meer. Om 18.45 uur trakteert het stadsbestuur op een verfrissing en neemt Festeyn de fakkel over met dezelfde ambiance als vorig jaar. Afsluiten doen we om 21.30 uur met DJ Koen. Hij zal ongetwijfeld de aanwezigen doen shaken met zijn mix van Nederlandstalige hits, onbekende parels en aanstekelijke dansplaten.”

Als je uitgefeest bent kan je op zondag 9 juli een frisse neus halen tijdens een taalgrenswandeling. Vanaf 10 uur is er koffie met ontbijtkoeken aan Parochiezaal ‘Padré Pio’ (Grote Steenweg 49) in Ezemaal. Een half uurtje later neemt Georges Wemans je mee op sleeptouw in het dorpje Ezemaal, grenzend aan de taalgrens en vlakbij het Franstalige gehucht Ardevoor (Hélécine) dat tot 1963 nog tot Vlaanderen behoorde. Je flaneert in het aantrekkelijke landschap langs trage wegen aan beide zijden van de taalgrens en maakt kennis met het linguïstisch, historisch en cultureel erfgoed. Deelnemen is gratis. Voor het ontbijt inschrijven op cultuur@landen.be.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio