© if

Hop en fruit verenigd in een bier

De Kale Ridders lanceren uniek kriekbier

De Kale Ridders pakken uit met een product dat een sterke binding heeft met de regio: een fruitbier. Tumulus Experiment 2017 is een uniek kriekbier omdat het zowel hop als fruit bevat.

Dirk Lambrechts

De Kale Ridders uit Landen streven ernaar om ieder jaar een nieuw brouwsel te presenteren aan het grote publiek. Traditioneel heet dit bier experiment, gevolgd door het jaartal. Als de reacties na de grote publiekstest positief zijn, kan zo’n bier een blijver worden in het gamma van de Landense brouwers.

Doorgaans zijn fruitbieren vergist met mengculturen van bacteriën en gisten, de zogenaamde “spontane vergisting”, maar deze microörganismen zijn ook zeer gevoelig aan hop. Daardoor zijn deze bieren nooit gehopt. De Kale Ridders die gekend zijn voor een stevige hopping in al hun bieren, wilden enkel een fruitbier ontwikkelen met hop. Brouwer Bart Landuyt getuigt: “We kregen jarenlang vragen naar een fruitbier, zeker gezien onze roots in Haspengouw, maar we hielden de boot lange tijd af omdat we geen bier zonder hop op de markt wilden brengen”.

Na lange reeksen experimenten in samenwerking met de vaste partner, De ProefBrouwerij uit Lochristi, werden uiteindelijk een paar gisten en bacteriën geselecteerd die wel degelijk samengaan met hop. Op die manier ontstond een uniek, gehopt fruitbier, Tumulus Experiment 2017, met zure Kelleris krieken uit Haspengouw. Dankzij de unieke know-how van De Kale Ridders en de ProefBrouwerij valt dit bier niet snel te kopiëren. Het kopiëren van succesvolle bieren is al jarenlang een gigantisch probleem in de sector.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio