© if

© if

© if

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Open monumentendag

Spoorwegverleden en metseltechnieken aan Station Racour

Op zondag 13 september kan je terecht in Station Racour voor een bezoek aan het geklasseerde ‘logis des piocheurs’ en een treinvakantiewoning. Je kan ook deelnemen aan bouw-gerelateerde workshops en een wandeling naar de Waasmonttombe.

Dirk Lambrechts

Een piocheur was een werkman die met pikhouweel (pioche) werkte langs de spoorweg. In Racour had deze man een ‘logis’ of verblijfplaats waar hij kon verpozen tijdens de werkdag. Deze verblijfplaats werd heropgebouwd in zijn oorspronkelijke staat en gaat een nieuwe toekomst tegemoet als geklasseerde trekkershut in vakwerkbouw.

Twee oude M2-rijtuigen van de Belgische Spoorwegen uit 1958 werden omgebouwd tot karakter- en comfortvolle vakantiewoningen voor telkens zes personen. Een treinvakantiewoning wordt opengesteld en de bezoekers worden ontvangen door een gewezen stationschef die voor de gelegenheid zijn oude pak uit de kast heeft gehaald.

Campus D’Hek

Kinderen kunnen terecht bij leerkrachten van Campus D’Hek voor bouw-gerelateerde workshops: snelcursus metselen, droomwoning ontwerpen op PC, een verborgen schat zoeken in een digitaal doolhof, samen een houten brug opzetten en een leuk aandenken maken met zand en beton.

Tijdens wandelingen om 11 en 15 u kom je meer te weten over de oude spoorweglijn 147, de taalgrens, de fauna en flora en de Waasmonttombe. Voor de kinderen ie er een springkasteel (trein) en een schminksessie. Voor een lokaal bier of een hapje kan je terecht in het stationsbuffet.

Wanneer: zondag 13 september van 10 tot 18 uur

Waar: Station Racour

Prijs: gratis

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio