Open monumentendag

Vijftig verdwenen herbergen als industrieel erfgoed

Print

Grote Markt met café Foto: if

Zoutleeuw - Ter gelegenheid van Open Monumentendag staat onder de categorie industrieel erfgoed een wandeling langs verdwenen cafés en brouwerijen op het programma. Naast de inhuldiging van het wandelnetwerk Getevallei is de Sint-Leonarduskerk de klassieker van de dag.

Om 14 uur is er de inhuldiging van het wandelnetwerk Getevallei aan de Prins Leopoldplaats 3. Dat gebeurt in samenwerking met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de provincie Vlaams-Brabant.

Een half uur later vertrekt op dezelfde plaats een wandeling van vier kilometer langs verdwenen kroegen en brouwerijen. De wandeling toont de relicten uit het kleinschalige industrieel verleden van Zoutleeuw. In de 19de en 20ste eeuw produceerden of  leverden een aantal familiebedrijven bier en limonade in de stad en omgeving. De ongeveer vijftig herbergen die tussen de twee Wereldoorlogen bestonden, zijn bijna allemaal verdwenen en werden omgebouwd tot woonhuis. De wandeling eindigt op de Prins Leopoldplaats waar op het evenement ‘Zoutleeuw leeft’ iets kan gedronken worden.

De Sint-Leonarduskerk kan je bezoeken langs de inkom aan de Romaanse Poort. Er zijn rondleidingen langs de schatkamer en het Marianum om 14, 15 en 16 uur.

De voormalige devotiekapel van Sint-Leonardus, gebouwd door Matthijs de Layens in vlamgotiek in de 15de eeuw, is nu ingericht als schatkamer met heiligenbeelden, religieus vaatwerk in edelsmeedkunst, kostbare relikwieën, ex-voto’s en oude glasraampjes. Belangrijk zijn de ‘Gouden Koorkap’ uit 1555, gemaakt van goudbrokaat, het origineel zegelstempel van de Klerken van O.L.Vrouw en de eerste recent teruggevonden armenpenning.

Het Marianum uit 1533, topstuk van Vlaanderen, kan nu uitzonderlijk in detail op ooghoogte bewonderd worden. Door de restauratiewerken in de kerk werd deze rozenkransmadonna  verplaatst van de gewelven in het schip op 8 m hoogte  naar een speciale constructie in de kooromgang.

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio