Cantona scoort niet met oproep bankrun

Print
Cantona scoort niet met oproep bankrun

Cantona scoort niet met oproep bankrun

De Franse voetballer Eric Cantona heeft niet gescoord met zijn oproep om de banken een lesje te leren door vandaag massaal geld af te halen. Politici en bankiers maakten er zich wel druk om, maar het publiek deed niets. De actie werd een grote flop. Intussen blijkt ook dat de vrouw van Cantona eerder dit jaar optrad in een reclamespotje voor leningen van de Franse bank Crédit Lyonnais.

Cantona wilde de bankiers aanzetten tot bescheidenheid. "Als wereldwijd 10 miljoen mensen op hetzelfde moment hun geld van de bank weghalen, zal je paniek zien, als het bankensysteem al niet compleet ineenstort", zei hij destijds. Als datum schoof hij 7 december 2010 naar voor.

Zelf trok Cantona naar een filiaal van BNP Paribas in de Franse stad Albert. Hij haalde er volgens de kantoordirecteur 1.500 euro af.

In Frankrijk volgden enkele hevige aanhangers zijn voorbeeld, maar daarmee was het ook gezegd.

Elders sloeg de oproep totaal niet aan. Ook niet in ons land. Geen enkele grote bank merkte abnormale afhalen. Een alledaagse dag, heette het. Bij de kleinere instelling was het wellicht niet anders.

Het grote publiek negeerde de oproep van Cantona. De politiek sprak er zich wel over uit. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de euro-landen, noemde het een 'volstrekt onverantwoordelijk idee'.

Gevaar

Mocht er daadwerkelijk gevolg zijn gegeven aan de oproep, dan kan het financiële systeem inderdaad in problemen komen. Banken doen immers aan transformatie. Dat betekent dat ze geld inzamelen bij klanten om het uit te lenen aan andere klanten. De inzameling gebeurt echter op korte termijn, de uitlening op lange termijn. De bankiers gaan daarbij uit van de veronderstelling dat de aangetrokken kortetermijngelden globaal toch op een bepaald niveau stabiliseren voor de lange termijn zodat ze die zonder probleem kunnen uitlenen. Komen er massale terugtrekkingen, dan kunnen ze niet aan de vraag voldoen. Zelf krijgen ze het uitgeleende geld immers maar op termijn terug.

Voor de particuliere klanten heeft het afhalen van spaargeld ook een nadeel. Men verliest dan immers zijn getrouwheidspremie.

Intussen blijkt ook dat de vrouw van Cantona eerder dit jaar optrad in een reclamespotje voor hypotheekleningen van de Franse bank Crédit Lyonnais.

JVG