"Leterme mocht geen kernwapens uit Kleine Brogel halen van De Crem"

Volgens een door Wikileaks gelekte nota mocht Yves Leterme zich vorig jaar niet aansluiten bij een Duits-Nederlands-Italiaans initiatief om de Amerikaanse kernwapens uit West-Europa te laten weghalen. Hij werd teruggefloten door minister van Defensie en partijgenoot Pieter De Crem (CD&V). In een andere memo wordt dan weer bevestigd dat zich op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel wel degelijk kernwapens bevinden.

drombouts/vranckx

"België heeft een bijzonder belang bij nucleaire ontwapening omdat het op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel deelneemt aan de atoommacht van de NAVO", staat te lezen in de nota van Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur in ons land.

"Het verwierp recente voorstellen van Duitsland om samen met Nederland, Italië en Duitsland de rest van de NAVO te vragen om kernwapens uit die landen te verwijderen."

"Nochtans hebben functionarissen van de Belgische ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Leterme moeten beteugelen toen die te positief reageerde op het idee", aldus Gutman in de briefing aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton .


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio