"Leterme mocht kernwapens niet weghalen van De Crem"

Toen Yves Leterme zich vorig jaar wou aansluiten bij een Duits-Nederlands-Italiaans initiatief om de Amerikaanse kernwapens uit West-Europa te laten weghalen, werd hij teruggefloten door minister van Defensie en partijgenoot Pieter De Crem (CD&V). Dat staat te lezen in een door Wikileaks gelekte nota. In een andere memo wordt dan weer bevestigd dat zich op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel wel degelijk kernwapens bevinden.

drombouts/vranckx

"België heeft een bijzonder belang bij nucleaire ontwapening omdat het op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel deelneemt aan de atoommacht van de NAVO", staat te lezen in de nota van Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur in ons land.

"Het verwierp recente voorstellen van Duitsland om samen met Nederland, Italië en Duitsland de rest van de NAVO te vragen om kernwapens uit die landen te verwijderen."

"Nochtans hebben functionarissen van de Belgische ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Leterme moeten beteugelen toen die te positief reageerde op het idee", aldus de nota van Gutman.

Meer over Howard Gutman