Tuinwijk Eisden wordt 100 jaar

Zaterdag, op het feest van Sint-Barbara, is in de Eisdense Tuinwijk het startschot gegeven voor een jaar lang feesten ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Tuinwijk. De festiviteiten werden ingezet met een misviering, het planten van twee wintereiken en het aankleden van de eerste in een reeks van honderd Sint-Barbarabomen.

“Wij willen in de hele Tuinwijk tijdens dit jubileumjaar honderd bomen aankleden”, vertelt Michel Vigneron, voorziter van de vzw 100 jaar Tuinwijk. Aan het museum van de mijnwerkerswoning aan de Marie-Joseestraat werd zaterdag al een Sint-Barbaraboom opgesmukt met replica’s van het Sint-Barbarabeeld dat pronkt in de gevel van de statige Sint-Barbarakerk op de Tuinwijk.

De kunstwerkjes zijn van de hand van Paul Sochacki en Marc Milissen, gemaakt op basis van de maquette die wijlen Raf Mailleux maakte. De kunstenaars trotseerden de voorbije week samen met hun medewerkers sneeuw en barre koude om de nodige voorbereidingen te treffen.

“Bijzonder is dat de Sint-Barbarabeelden zwart zijn. We mengden kolengruis met polyester”, vertelt Paul Sochacki. “Op die manier willen we de herinnering aan de mijn, het mijnwerk en de steenkool symboliseren. Dat we het kunstwerk van Raf Mailleux als uitgangspunt nemen, maakt het nog specialer”, aldus Marc Milissen.

De Sint-Barbaraboom blijft het hele jaar Sint-Barbaraboom. Johan Van Den Bosch, projectleider van het Nationaal Park Hoge Kempen, plantte op het kerkplein samen met burgemeester Georges Lenssen twee wintereiken waartussen later bronzen platen van kunstenaar Oscar Bronckaerts worden voorzien.

“De Tuinwijk en het nationaal park, wij kunnen niet zonder mekaar”, zei Van Den Bosch. Het Nationaal Park is samen met de Tuinwijk van Eisden door de Vlaamse regering voorgedragen als erkenning als Unesco-Werelderfgoed.

Jos THOMASSEN

www.tuinwijk100.be

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio