Terreurverdachten planden dodelijkere aanslag dan die in Madrid

Print
Terreurverdachten planden dodelijkere aanslag dan die in Madrid

Terreurverdachten planden dodelijkere aanslag dan die in Madrid

De drie verdachten die vorige week in de boeien werden geslagen in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam in het onderzoek naar de terreurgroep die aanslagen zou hebben willen plegen in België, waren van plan om in ons land een aanslag te plegen die meer dodelijke slachtoffers zou maken dan die in het Spaanse Madrid van 11 maart 2004. Dat meldt de Nederlandse krant Het Parool op basis van het onderzoek van de Belgische Justitie.

Mogelijke doelwitten van de groepering waren onder meer een trein vol NAVO-soldaten van of naar Brussel, een goed gevuld sportstadion, een sportevenement, een straat met veel Joods publiek en treinen op routes waar veel Joodse Belgen reizen.

Bij de aanslagen in Madrid (foto) kwamen 191 mensen om het leven. Er waren ook ruim 2.000 gewonden. Vier treinen vol pendelaars werden tot ontploffing gebracht. De tien bommen waren verstopt in rugzakken die in de treinstellen werden achtergelaten.

In het zogenaamde Antwerpse luik van het terrorismedossier werden nu al acht mensen aangehouden, drie in Nederland, één in Duitsland en één in Oostenrijk. De arrestatie van een Tsjetsjeen op de luchthaven van Wenen raakte zaterdag bekend.

Lees ook: Oostenrijk pakt Tsjetsjeen met banden met terreurnetwerk op